Akkerbouw

Achtergrond 1282 x bekeken

Markt voor uien raakt beter gestemd

De uienhandel loopt bij telers redelijk tot zelfs goed door. Zorgen over grote en daardoor moeilijk verkoopbare voorraad zijn aanzienlijk verminderd en de kwaliteit is gemiddeld heel goed.

De vraag naar uien is verbreed. In de voorgaande weken was nog overduidelijke voorkeur voor grove sortering voor bestemmingen zoals Brazilië en Panama. Het gevolg was dat zich bij de sorteerders die verpakkers die nog uien inkochten voorraden fijne sortering ophoopten, maar dat probleem is grotendeels weggewerkt.

Binnen de EU zelf zijn uien iets beter verkoopbaar geweest, zowel in Duitsland als in het voormalige oostblok. Dat was dan wel te danken aan aanbod voor een baalprijs in de fijne/middelfijne categorie die de verkoper per saldo niets opleverde. Nu moet weer voorraad worden bijgekocht.

Al met al lijkt de export van uien zich immers redelijk goed te handhaven. In de verkoop overzee is een kleine opleving dankzij afzet in Mauritanië, een van de bestemmingen waar ook wel fijnere uien plaatsbaar zijn. De noteringen van Emmeloord geven dit ook aan. Voor 30 procent grof steeg de telersprijs zelfs sterker dan voor de grovere. Daags ervoor was dat ook zo bij de prijzen die beurs Middenmeer doorgaf.

Prognose: lichte prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.