Akkerbouw

Achtergrond

Lage suikerprijs ondervindt nog druk

De ruwe suikernoteringen op de internationale markten bevinden zich op het laagste niveau in zes jaar.

Volgens berichtgeving uit het Brussels suikercomité is dit mede het gevolg van de erg zwakke Braziliaanse reaal. De reaal staat ten opzichte van dollar op het laagste niveau in twaalf jaar. Daardoor kan Brazilië relatief eenvoudig suiker afzetten op de wereldmarkt.

Ook de prijs van witte suiker is gedaald, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Een oorzaak daarvan is de transport- of uitvoerrestitutie die India toekent bij de uitvoer van suiker. Vorig seizoen heeft India 1,5 miljoen ton suiker geëxporteerd, waarvan de helft met exportondersteuning. De verwachting is gerechtvaardigd dat India die exportsubsidie weer toekent. Immers, de suikerproductie is daar voor dit seizoen met 1 miljoen ton naar boven bijgesteld, tot 26,5 miljoen ton. Verder zijn er enorme suikervoorraden in Thailand, tegen de 10 miljoen ton. Analisten verwachten dat Thailand minimaal 8 miljoen ton gaat exporteren. China zal wellicht iets minder importeren omdat de eigen productie groeit.

Vanaf begin oktober is in de EU voor ruim 1 miljoen ton suiker aan aanvragen voor import ingediend, aldus RVO.nl. Dat is 14 procent minder dan vorig seizoen. De zwakke euro heeft invoeren duurder gemaakt. Zwaarder weegt nog de lage suikerprijs in de Europese Unie. Zelfs heffingsvrije invoer uit de EPA – EBA landen is daardoor niet erg aantrekkelijk, ondanks de lage wereldmarktprijs en gunstige transportkosten.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.