Akkerbouw

Achtergrond

Exportprijs zakt, frites stabiel

De noteringen voor exportaardappelen zakken iedere week iets verder weg. Niet alleen extra aanbod vanuit het segment fritesgeschikt en de flinke concurrentie van exporteurs uit Duitsland, België en Frankrijk spelen nu mee.

De eerste vroege aardappelen uit Noord-Afrikaanse teelt worden binnenkort verwacht, blijkt uit berichtgeving van Bureau Aardappelmarkt informatie.  Rotterdam kwam op maandag 9 maart met een prijs voor opgezakte kleiaardappelen à €6,00-6,50 per 100 kilo, wat 50 cent verlaging voor de bovenkant betekende. De eigen noteringen van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) gaven vrijdag voor het eerst dit seizoen bijstelling van de exportprijs te zien, er ging 50 cent van de onderkant af. Fritesgeschikt wordt geleidelijk aan meer vrij verkocht. Voor de beter bakkende grondstof is er een iets stijgende tendens, al blijft ook bij VTA de bovenkant nog ver beneden kostprijs: €5,50. Rechtstreekse transacties van telers met fritesfabrieken zijn er bar weinig, met prijzen die ook voor latere levering (mei) een niveau van €5,00 niet te boven gaan.

Aanhoudende prijsdruk is ook te constateren op de termijnmarkt. Eind vorige week zakte de slotnotering van het aprilcontract voor het eerst dit seizoen tot onder de grens van €4,00. Makelaarskantoor voor de agrarische termijnhandel De Vries & Westermann noemt als sterkste negatieve invloed op de termijnprijs de weersverwachting. Droog weer en hogere temperaturen geven prima vooruitzichten voor de start van de eerste plantwerkzaamheden.

Prognose: prijs gelijk

 

Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Bintje Belgapom

Fritesaardappelen VTA

Fritesaardappelen Goes

Fritesaardappelen Emmeloord

Fritesaardappelen Rotterdam

Termijnmarkt Frankfurt april 2016

Termijnmarkt Frankfurt april 2015

Of registreer je om te kunnen reageren.