Akkerbouw

Achtergrond 1365 x bekeken

Export tarwe EU loopt op rolletjes

De prijzen van de granen zijn in de EU een stuk lager dan vorig seizoen, maar zakken niet verder. De uitvoer biedt een fundament, juist dankzij het voor kopers op de wereldmarkt aantrekkelijke peil.

De graanexport vanuit de EU blijft lopen als een trein. Vooral tarwe vindt zijn weg naar de wereldmarkt, blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De resultaten die nu regelmatig behaald worden, liggen op hetzelfde hoge niveau als de astronomische exportcijfers uit de vorige eeuw, toen de EU nog met veel geld de graanexport ondersteunde.

De EU heeft dit seizoen, dat op 1 juli startte, al 22,9 miljoen ton zachte tarwe uitgevoerd. Dat was 21,3 miljoen ton in dezelfde periode vorig seizoen en 14,2 miljoen ton in seizoen 2012/13, blijkt uit cijfers van RVO.nl. Ook de gerstexport loopt goed. Tot nu toe verkocht de EU 6,5 miljoen ton gerst aan derde landen. Dat was vorig seizoen in dezelfde periode 5,1 miljoen ton.

De vlotte export ondersteunt de graanprijzen in de EU. Het eerst aflopende contract voor tarwe (levering mei 2015) sloot vrijdag op €190,25 per ton, de hoogste meinotering sinds eind januari. Volgens RVO.nl is de Europese Unie dit seizoen 2014/2015, op basis van de afgegeven in- en uitvoercertificaten, een netto exporteur van 22,5 miljoen ton graan. Half maart vorig seizoen was het verschil tussen export en import minder: 18,1 miljoen ton graan.

De goedlopende export van de EU heeft meerdere oorzaken. De lage eurokoers maakt Europese tarwe gewild op de wereldmarkt. Bovendien heeft  Rusland per 1 februari een exportheffing ingesteld op tarwe van minimaal € 35 per ton, om meer tarwe in eigen huis te houden. De tarwe-export van Oekraïne ligt stil. Na een periode met veel tarwe verkoop hebben de overheid en de handel hebben een overeenkomst gesloten om de export tijdelijk te beperken, tot duidelijk is hoe de wintertarwe ervoor staat. Daarnaast staat de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro het hoogste in meer dan tien jaar. Tarwe wordt op de wereldmarkt in dollars afgerekend. Dat maakt de export vanuit de Verenigde Staten duur. De VS heeft dit seizoen tot nu toe 24 procent minder tarwe verkocht op de wereldmarkt dan in het vorige seizoen. De Europese graansector profiteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.