Akkerbouw

Achtergrond 1799 x bekeken 2 reacties

Export kon dit seizoen de aardappelprijs niet redden

Weliswaar is de aardappelexport naar verre landen dit seizoen groter dan gemiddeld, het heeft niet mogen baten voor het prijspeil. De afzet dichterbij zakte namelijk juist terug.

Vlot verlopende aardappelexport kan de prijs van fritesgeschikte aardappelen doorgaans een goede steun in de rug geven. Niet bijzonder goed bakkende aardappelen zijn zeker niet ongeschikt om in het buitenland af te zetten voor andere doeleinden, vooral als tafelaardappelen. Ook is een deel van de aardappelexport gewoon bestemd voor fritesproductie. Een misoogst in het buitenland geeft daarom vaak een enorme stimulans van het algemeen prijspeil van consumptieaardappelen. Zo waren in de oogstjaren 2010 en 2012 respectievelijk Rusland en Groot-Brittannië sterk aan de markt voor import vanwege miserabele eigen opbrengsten. Vorig oogstjaar werd de stroeve aardappelexport dikwijls aangewezen als een van de redenen waarom vanaf de jaarwisseling 2013/'14 de aardappelprijzen juist wegzakten. Toen dit seizoen de export veel beter uitpakte dan destijds werd dat gezien als mogelijkheid om de markt wat te ontlasten van het enorme aardappelaanbod na de topoogst 2014. Inderdaad is vooral overzee, naar Afrika, Amerika en Azië een afzetgroei gerealiseerd. Binnen de EU zelf kreeg de plaatsing van aardappelen het echter moeilijk, vanwege de toegenomen zelfvoorzieningsgraad in de landen waar de Nederlandse aardappelen vooral worden verkocht, te weten België, Duitsland, Frankrijk en Italië. Per saldo is de export van aardappelen dit seizoen tot en met februari op een doorsnee niveau uitgekomen, met tendens tot afnemen nu vooral in Afrika de vraag terugvalt vanwege ruimer eigen aanbod.

Uit gegevens van de Nederlandse verwerkende industrie blijkt dat er tot en met februari meer geïmporteerde grondstof is gebruikt dan ooit te voren. Dat wordt ook ondersteund door de cijfers van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel, die niet alleen betrekking hebben op fritesgeschikte, maar op alle consumptieaardappelen. Ten opzichte van vorig seizoen is er tot en met februari ruim 22 procent meer ingevoerd, in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde zelfs 27 procent. De groei van import ten opzichte van vorig jaar is opmerkelijk, aangezien er groot aanbod in Nederland zelf is, voor uitermate lage prijzen.

Laatste reacties

  • koestal

    Ook nog veel aardappels invoeren ,terwijl Nederland al vol zit .

  • aqwzsx12

    nog altijd van hetzelfde gedacht??

Of registreer je om te kunnen reageren.