Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

EU-tarwe is dankzij export duur ondanks flink aanbod

Kopers van tarwe op de wereldgraanmarkt wachten wat af. De Europese prijzen zijn vrij hoog afgezet tegen de goede beschikbaarheid, dankzij een exportbevorderende lage eurokoers.

De export blijft de tarweprijs steunen in de EU. Vrijdag sloot het meicontract op de termijnmarkt in Parijs op €196,75. Dat is de hoogste prijs sinds eind januari. Begin dit jaar werd de tarweprijs omhoog geduwd doordat Rusland een exportheffing afkondigde per 1 februari. Daardoor exporteert Rusland weinig tarwe. Dat helpt de Europese exporteurs om de grote afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten te bedienen. Maar wat vooral helpt, is de goedkope euro. Daardoor loopt de tarwe-export als een trein.

RVO.nl noteert €185 per ton tarwe

Door de goedkope euro is de tarweprijs in de EU hoog in vergelijking met de beschikbaarheid. In seizoen 2009/2010 had de wereld ook een groot vergelijkbaar overschot aan tarwe. De EU-notering voor voertarwe stond toen rond deze tijd van het jaar op €120 per ton. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert nu €185. De landbouwbeurzen Goes en Groningen noteerden eind maart 2010 rond de €105 tot €115. Vorige week stond de notering in Goes op €163 en in Groningen op €173 per ton voertarwe.

Door de relatief hoge tarweprijs kopen afnemers alleen tarwe als ze echt wat nodig hebben. Voor de rest wacht de graanmarkt af wat de nieuwe oogst gaat brengen. Daar is nog niet veel over te zeggen. Het groeiseizoen op het noordelijk halfrond begint net. Duidelijk is wel dat het graan in Europa nauwelijks winterschade opliep. Ook verloopt het inzaaien van zomergraan uitstekend.

Onduidelijkheid rond Russische tarweproductie

De uitwintering in Rusland is echter onduidelijk. De overheid bezweert dat Rusland zeker 100 miljoen ton graan gaat oogsten. Marktbureaus houden het op hooguit 70 miljoen tot 85 miljoen ton. Volgens de analisten staat veel wintergraan er slecht voor. En de akkerbouwers hebben geen geld om uitgewinterde percelen opnieuw in te zaaien. De inzaai van zomertarwe in Oekraïne verloopt moeizaam in vergelijking met vorig voorjaar. Wintertarwe in het zuiden van de Verenigde Staten heeft last van droogte. Zolang deze onzekerheden over de nieuwe oogst aanhouden, blijft de tarweprijs rond het huidige niveau zweven.

Eén reactie

  • koestal

    De Russiche propaganda machine draait weer volop

Of registreer je om te kunnen reageren.