Akkerbouw

Achtergrond 1316 x bekeken

Dieptepunt voor fritesprijs kon nog lager

De aardappelprijzen zakken weer iets verder weg. Vrijdag kwam Belgapom met een dieptepunt in de Belgische noteringen van de fritesgeschikte Bintjes met €2 per 100 kilo.

In Nederland gaf Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) met de eigen prijsopgave van de frites- en exportaardappelen aan waar het aan schort: oplopend aanbod van matige tot slechte kwaliteit.

De onderkant van de prijzen staat onder druk. Maandag bleven de handelsnoteringen van Rotterdam vrijwel ongewijzigd, met uitzondering van de prijs voor de aardappelen die richting droogindustrie verdwijnen. Hier ging van de bovenkant toch nog weer 25 cent per 100 kilo af.

Op Noordwest-Europese niveau zit er ronduit de klad in de aardappelmarkt, onder invloed van het structureel grote volume beschikbare vrije aardappelen na een topoogst. In week 11 ging gemiddeld 30 cent van de prijs voor fritesaardappelen af, volgens de referentie die de Eurex-termijnmarkt donderdag gaf. Behalve de inzichten die recente voorraadpeiling hebben opgeleverd speelt er ook de wetenschap dat de weersomstandigheden veelbelovend zijn om op korte termijn te beginnen met aardappelen planten voor de nieuwe oogst. De aansluiting op de bewaring zal naar het zich laat aanzien geen enkel probleem opleveren, calamiteiten daargelaten.

De termijnprijs is maandag afgezakt tot €3,30 voor het aprilcontract. Dat is nog een halve euro minder dan de eindprijs die in het rampzalige aardappelseizoen 2011/2012 voor dit contract kon worden geboekt.

Prognose: stabiel laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.