Akkerbouw

Achtergrond 1150 x bekeken

Wisselend beeld op graanmarkt

De grote beschikbaarheid drukt de tarweprijzen in de EU. De VS stimuleert de export naar Egypte.

De termijnmarkten lieten vorige week een verdeeld beeld zien. Over de hele week gerekend werden de eerstaflopende contracten (maart) voor tarwe en mais goedkoper in Parijs, maar iets duurder in Chicago. In Parijs werd tarwe 0,7 procent goedkoper en mais 1,8 procent. In Chicago noteerde het eerstaflopende tarwecontract vrijdag 1,1 procent hoger dan vrijdag een week eerder. Mais werd 0,4 procent duurder. De Verenigde Staten geven Egypte een goedkope lening van $100 miljoen (€87 miljoen). Voorwaarde is natuurlijk wel dat de grootimporteur het geld gebruikt om Amerikaanse tarwe te kopen.


De prijzen in de EU staan onder druk doordat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vorige week in de nieuwe Wasde-prognose de beschikbaarheid van tarwe verhoogde. Volgens USDA oogst de wereld dit seizoen 725 miljoen ton tarwe. Dat is ruim 10 miljoen ton meer dan het verbruik. Daardoor groeien de voorraden in de wereld naar bijna 198 miljoen ton. De voorraad kan 28 procent van het verbruik dekken, goed voor 14,4 weken. Bij mais is dat 10,1 weken. De ruime beschikbaarheid drukt de prijzen. Daar komt bij dat vorige week een bestand is gesloten rondom de burgeroorlog in Oekraïne. Het bestand is erg broos, maar het drukte wel de tarweprijzen eind vorige week.


In de VS heeft de tarweprijs ook last van de slecht lopende export door de dure dollar. USDA verwacht dat de VS dit seizoen 24,5 miljoen ton tarwe exporteert. Dat is bijna 25 procent minder dan in het vorige seizoen 2013/2014. Verder blijkt Canada nog veel tarwe op voorraad te hebben. Australië oogstte meer tarwe dan gedacht. Dit alles drukt de prijzen.

Het wachten is op berichten over het nieuwe seizoen. Een tegenvallend groeiseizoen kan een omslag brengen. Maar er zijn veel onzekerheden. Wat gaat de olieprijs doen? Hoe verloopt het conflict over Oekraïne? Nemen landen meer maatregelen om de economische groei te bevorderen? Het valt niet te voorspellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.