Akkerbouw

Achtergrond

Weinig handel op koolzaadmarkt

De markt voor koolzaad mist een duidelijke richting.

Op de termijnmarkt in Parijs zijn maandag slechts 1.329 koolzaadcontracten van eigenaar verwisseld. Normaal worden per dag drieduizend tot vijfduizend contracten verhandeld.

De koolzaadprijs blijft het hele jaar al vrij stabiel in Parijs. Het eerstaflopende termijncontract (mei) sloot maandag op €356,75. Sinds 1 januari schommelt het eerstaflopende contract meestal tussen €350 en €360. Dat is een variatie van minder dan 3 procent.

Daarmee is de koolzaadnotering in Parijs stabieler dan de prijs van sojabonen in Chicago. Het maartcontract voor sojabonen fluctueerde dit jaar tussen de $9,60 en $10,60 per bushel (tussen €309 en €341 per ton). Dat is een variatie van 10 procent. Ook op de fysieke markten zijn sojabonen onderhevig aan prijsschommelingen. De prijsindex van de International Grains Council schommelt sinds 1 januari tussen 202 en 219 punten, een variatie van bijna 8 procent.

De Duitse Commerzbank verwacht ook de rest van het seizoen weinig verrassingen op de koolzaadmarkt. De bank verwacht dat het koolzaadcontract in Parijs tot en met juni blijft schommelen rond €345 tot €350 per ton. De bank verwacht dat de wereld ongeveer net zoveel koolzaad oogst als vorig jaar. Maar koolzaad mag in de EU niet meer worden behandeld met neonicotinoïden tegen insecten. Commerzbank verwacht daardoor een krimp van het areaal in de EU.

Prognose: koolzaadmarkt is rustig.


Of registreer je om te kunnen reageren.