Akkerbouw

Achtergrond 1213 x bekeken

Wasde-rapport drukt graanprijs

Het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) had weinig verrassingen. Toch drukte het rapport dinsdag de graan- en sojanoteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago omlaag.

In de maandelijkse prognose van de beschikbaarheid van graan en oliezaden verhoogt het USDA de beschikbaarheid van tarwe. Die van mais blijft vrijwel stabiel en die van sojabonen gaat iets omlaag.

De meeste ontwikkelingen zijn al verwerkt in de prijzen, zoals de Russische exportheffing op tarwe en de oogstverwachtingen op het zuidelijk halfrond. Alleen de crisis in Oekraïne kan nog veel invloed hebben op de graanprijzen. De opstandelingen in het Oosten van het land hebben hun oog laten vallen op de havenstad Mariupol, dat ligt tussen De Krim en het zuidoosten van Oekraïene. Als ze Mariupol in handen krijgen, kunnen ze inkomsten genereren uit de export van graan.

De handel  wacht op nieuws dat invloed heeft op de nieuwe oogst. De verwachting is dat Europese akkerbouwers meer graan telen. De beurs in Middenmeer noteert nu €158 per ton voor tarwe van de nieuwe oogst. Dat is geen vetpot, maar de prijzen van aardappelen en uien vallen zwaar tegen. Bovendien moet in de EU veel suiker worden doorgeschoven door de grote bietenoogst, waardoor boeren dit jaar minder quotumbieten kunnen telen. De Europese Commissie publiceert pas over enkele weken de eerste prognose voor de graanoogst in de EU. Het USDA doet dat voor de wereld pas in mei.

Prognose: tarwemarkt blijft redelijk vast

Of registreer je om te kunnen reageren.