Akkerbouw

Achtergrond 940 x bekeken

Vastere stemming bij uientelers

Rapportage over de februaripeiling van uienvoorraad bij de leden van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) zorgde begin deze week voor enige opschudding en ook wel irritatie in de sector.

De conclusie dat er maar weinig uien over zijn, werd zeker niet door iedereen gedeeld. Oorzaak van een deel van de pijn is dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aanvankelijk relatief hoge resultaten van de uienopbrengst publiceerde, maar deze eind januari stevig naar beneden heeft bijgesteld. Hoe het ook zij, de stemming bij de boeren is er een stuk door verbeterd, ondanks de wetenschap van teruggezakte export naar Afrika en ontbrekende afzet in Rusland. Een kenmerk in de voorraadpeiling van de VTA-is het kleine aandeel al verkochte uien in de restvoorraad. Het geeft aan dat veel inkopers de werkvoorraden beperkt hebben gehouden, uit vrees met partijen te duur ingekochte uien te komen zitten. Het werkt averechts, want nu moeten ze de boer op om aan het werk te blijven. Dure inkoop is in de baalprijs zeker niet goed te maken. Binnen de EU is de afzet van Nederlandse uien lastig, omdat er bij afnemende landen veel beschikbaar is uit eigen productie en doordat Spanje dit seizoen zeer veel uien heeft. Enige pluspunt in de concurrentie is de behoorlijk goede kwaliteit.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.