Akkerbouw

Achtergrond

VTA: uienvoorraad is bar klein

De uienprijs kan een impuls krijgen nu de nog aanwezige voorraad bij de telers behoorlijk klein lijkt te zijn. Het volume uien in opslag bij de leden van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) was begin deze maand een fractie kleiner dan vorig jaar rond dezelfde tijd, circa 3 procent.

Daarmee is de VTA-uienvoorraad het kleinste in vijf jaar. Dat is een belangrijk gegeven, want VTA-uientelers vertegenwoordigen een substantieel deel van het Nederlandse areaal zaaiuien, ongeveer een derde. Deze tweede van drie voorraadpeilingen die VTA ieder seizoen organiseert onder een representatieve groep uientelers is gedaan rond 1 februari.

Uienexport eerste helft seizoen naar record

De uitkomst strookt volgens VTA met het gevoel in de markt dat de nog beschikbare hoeveelheid uien niet erg groot is, met als belangrijkste argument de tot dusver erg vlot gelopen export van uien. Deze is in de eerste helft van het seizoen, de periode juli tot en met december, uitgekomen op recordniveau. In de handel en onder sorteerders en verwerkers is steeds uitgegaan van een volume rond 1,1 miljoen ton te exporteren uien van de oogst 2014. Dat is meer dan in voorgaande jaren, hoofdzakelijk vanwege de dit seizoen erg grote productie aan plantuien.

Daardoor zou ondanks een flinke export de voorraad relatief groot kunnen zijn. De VTA-meting zet dat in een ander daglicht. Volgens Ralph de Clerck, van de VTA-handelscommissie uien, is dat een hart onder de riem van de telers in een periode waarin menigeen zich zorgen maakt over de uienmarkt.

Veel van uienoogst afgeleverd

Van hun voorraad hebben de VTA-leden een vrij klein deel, een vijfde, al verkocht. Vrij verkoopbaar is er dus toch nog iets meer over dan vorig jaar. Zeer veel van de uienoogst is al afgeleverd, 51 procent. In absolute tonnen gemeten is het 22 procent meer dan vorig jaar. Er was ook meer beschikbaar bij VTA, per saldo 9 procent, als gevolg van 5 procent areaaluitbreiding en een grotere hectareopbrengst à 63 ton per hectare (was in 2013 60 ton per hectare). Overigens is de oogst geen hoogvlieger geweest. In september vorig jaar werd deze na proefrooiingen omschreven als 'gewoontjes'.

Een peiling van de uienvoorraad op landelijk niveau moet nog plaatsvinden. Deze kan meer inzicht geven over de invloed die de plantuien hebben gehad op de totale oogst. Onder de VTA-leden zijn geen specifieke plantuientelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.