Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt tendeert weer prijshoudend

Doordat de buitenlandse afname van de Nederlandse uien inmiddels veel minder wordt bepaald door (westelijk) Afrika is er relatief meer vraag naar de grovere sortering.

De export is redelijk op gang. De beste grove uien zijn goed plaatsbaar in bijvoorbeeld Brazilië. Veel effect heeft het nog niet gehad op de telersprijzen, Emmeloord verhoogde op donderdag 12 februari de notering voor 60% grof aan de bovenkant met 25 cent. Voor het overige bleef het beeld gelijk, weliswaar met prijshoudende stemming. Dat geeft aan dat de werkvoorraad bij de verpakkers en sorteerders niet te ruim is.

De kwaliteit van uien is nog goed. Wel komen nu boxen met schot tevoorschijn. Die uien worden snel afgezet. Schot komt doordat een deel van de oogst na droogte in juli versneld tot afrijpen kwam in de natte maand augustus. Hierdoor kreeg kiemremmingsmiddel niet genoeg tijd om zijn werk te doen. De enige remedie voor kiemlustige uien is de verkoop.

Daarnaast zijn er problemen met watervellen, maar koprot komt in slechts heel lage percentages voor. Al met al valt de druk van gedwongen uienaanbod behoorlijk mee. In de segmenten rode uien en biologische uien stuwt geringe beschikbaarheid de prijzen ook aan de onderkant op. In 'bio' is al geen onderscheid meer tussen 30% en 60% grof.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.