Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs profiteert niet van aankoop Egypte

Ondanks dat Egypte eindelijk tarwe koopt in de VS, kon de tarweprijs daar niet van profiteren. Het meest verhandelde contract (mei) werd dinsdag goedkoper op de termijnmarkt in Chicago.

Egypte kocht dinsdag 290.000 ton Amerikaanse tarwe. Vorige week wees Egypte aanbiedingen uit de VS nog af, omdat de prijs van minimaal $287 te hoog was. Die annulering zette druk op de tarweprijs in de VS, waarna Egypte deze week wel toehapt. Toch ligt de aankoopprijs van gemiddeld $273,11 per ton nog altijd zo'n $30 (€26,50) hoger dan waarvoor Europese exporteurs vorige week tarwe verkochten aan Egypte. Maar Egypte kreeg twee weken geleden een goedkope lening van de VS van $100 miljoen (€88 miljoen). Egypte financiert daarmee de aankoop van Amerikaanse tarwe. Toch leidde dit niet tot hogere tarweprijzen in Chicago. De VS loopt namelijk erg achter met de export van tarwe.

Op de termijnmarkt in Parijs scoorde het meest verhandelde tarwecontract (mei) dinsdag wel een klein plusje. De export vanuit de EU blijft goed lopen vanwege de goedkope euro. Afgelopen week exporteerde de EU 912.341 ton zachte tarwe, waarmee dit seizoen tot nu toe een record van 22 miljoen ton tarwe is geëxporteerd, inclusief bloem.

Mais werd deze week goedkoper in Parijs en Chicago. De maisprijs wordt gedrukt door de grote productie en de gedaalde prijzen voor ethanol en aardolie. Sojabonen werden wel duurder. De vrachtwagenchauffeurs in Brazilië staken, waardoor het transport stilstaat.

Prognose: tarwemarkt is afwachtend.

Of registreer je om te kunnen reageren.