Akkerbouw

Achtergrond 1218 x bekeken 2 reacties

Suikerprijs staat onder druk

De suikerprijs kreeg dinsdag een gevoelige knauw op de termijnmarkt in Londen.

Het eerstaflopende termijncontract (maart) leverde bijna $12 in en sloot dinsdag op $371,80 per ton. Dat is de laagste notering voor een eerstaflopend suikercontract sinds eind januari 2009. Maar ook de termijncontracten die later aflopen werden fors goedkoper. Woensdag tijdens de handelsdag werd suiker weer duurder.

De suikermarkt kan maar moeilijk een richting vinden. De suikerprijzen waren de laatste weken gestegen. Brazilië kondigde maatregelen aan om de suikerprijs te ondersteunen. De grootste producent en exporteur van suiker in de wereld gaat de belastingen op fossiele brandstof verhogen, waardoor ethanol uit suiker aantrekkelijker in de markt komt te liggen. Bovendien gaat de bijmengverplichting omhoog van 25 naar 27 procent.

Maar feit blijft dat de wereld een grote voorraad suiker heeft, nadat de productie vier jaar achter elkaar groter was dan het verbruik. De voorraad is gegroeid naar zo'n 73 miljoen ton op een jaarlijks verbruik van bijna 180 miljoen ton. De voorraad is groot ten opzichte van het verbruik, en dat houdt een prijsstijging voorlopig tegen. Ook de gedaalde olieprijs drukt op de suikerprijs. Het zet niet alleen de ethanolprijs onder druk. Olie-exporterende landen zoals Rusland en Nigeria krijgen minder inkomsten, waardoor ze minder geld hebben om grondstoffen te kopen op de wereldmarkt.

Prognose: suikermarkt is onzeker

Laatste reacties

  • marc47

    oh, maar de brandstof prijzen zijn alweer aan het stijgen.

  • ed12345

    Marc ik keek effe de New York beurs zat ruwe olie gisteren alweer boven de $60

Of registreer je om te kunnen reageren.