Akkerbouw

Achtergrond

Onzekerheid troef op graanmarkt

De graanmarkten zijn afwachtend. Daardoor gaan de prijzen wat op en neer. Woensdag tijdens de handelsdag daalden de noteringen voor tarwe en mais op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Dinsdag waren ze gestegen.

De onzekerheid heeft een paar oorzaken. Het valt niet te voorspellen hoe het conflict in Oekraïne zich ontwikkelt. Het bestand blijkt zeer broos. Oekraïne is een grote exporteur van tarwe en mais. De export ligt weliswaar praktisch stil, omdat regering en handel dat zo hebben afgesproken totdat duidelijk is hoe groot de nieuwe oogst wordt. Maar als het conflict door blijft etteren, zeker als er gevochten gaat worden om de havenstad Mariupol, gaat dat effect hebben op de graanexport vanuit Oekraïne.

Daarnaast valt nog weinig te zeggen over de nieuwe oogst op het noordelijk halfrond. Het groeiseizoen moet nog beginnen. In Rusland is weliswaar 20 procent van het wintergraan kapot gevroren en in Oekraïne 15 procent. En het is erg koud in de VS, wat vorstschade kan veroorzaken. Maar daar staat tegenover dat de EU veel minder last heeft van uitgewinterd graan dan normaal.

De tarweprijs in de EU krijgt last van de goedkope lening van $100 miljoen (€88 miljoen) van de VS aan Egypte. Daarvoor in de plaats koopt Egypte Amerikaanse in plaats van Europese tarwe. Maar het is een tijdelijk effect. Voor dat geld kan Egypte zo'n 400.000 ton tarwe kopen. Zo'n hoeveelheid exporteert de EU in een paar dagen.

Prognose: graanmarkt is afwachtend.


Of registreer je om te kunnen reageren.