Akkerbouw

Achtergrond

Onderkant fritesgeschikt tendeert hoger

Als er voor aardappelen buiten de tafelmarkt al enige prijsbewegingen zijn te ontwaren, is het bij de fritesaardappelen aan de onderkant. Hier kruipt op de telersbeurzen het niveau voorzichtig iets omhoog.

Dat komt voornamelijk doordat er minder druk is van lastig houdbaar product. In de vrije markt ligt de prijs aan de bovenkant van de range €2,50 tot €5,00. Voor bijvoorbeeld Agria's is dat rond €4 tot €5 per 100 kilo dan op. Veel handel is er niet.

Exportnoteringen houden nog prijsdruk vanwege groot aanbod, met daarbij ook nog eens stevige buitenlandse concurrentie (uit België, Duitsland én Frankrijk). Maandag verlaagde de handelsbeurs Rotterdam de exportnotering aan de bovenkant met 25 cent naar €6,75 tot €7,75 per 100 kilo. De beurs gaf geen krimp wat betreft de notering voor fritesaardappelen geleverd binnen Nederland, België en Duitsland.  Gesorteerde fritesaardappelen in de maat 40/50 mm werden aan de onderzijde zelfs 50 cent goedkoper (nu €2 per 100 kilo). Ook hierin is er aanbod genoeg.

Van de vorige week in Agriprins gemelde negen (niet eens alle bevestigde) transacties tussen telers en verwerkers in Nederland haalde een overtonnen-partij Agria's met €4 de hoogste opbrengst bij directe levering. Een aangemelde junilevering Fontane ging weg tegen ongeveer de termijnprijs. Op de termijnmarkt haalde de slotprijs voor het aprilcontract voor het eerst sinds december een weekgemiddelde boven €5. Juni haalt zoals gebruikelijk ruim €1 meer; overigens is er voor dit contract al vanaf begin december bovengemiddelde termijnhandel.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.