Akkerbouw

Achtergrond 971 x bekeken

Markt alleen vast voor grove uien

De uienmarkt splijt. Er is goede vraag naar grovere uien, die hun weg vinden naar bestemmingen die specifiek in zijn voor de grotere maten, zoals Brazilië. De middelfijne en fijne sortering is beduidend moeilijker te slijten, nu de export naar Afrika seizoensmatig een stuk is teruggevallen.

De export zou overigens redelijk doorlopen. Het effect van een tweestromenland bleek ook uit de noteringen van de beurs Emmeloord. De partijen 60 procent grof stegen gemiddeld met €1 per 100 kilo in prijs, met nadruk op de bovenkant. Voor de betere kwaliteiten en grofte is dus €1,50 meer betaald dan een week geleden. De marktstemming voor deze categorie is vast. Voor uien 30 procent grof bleef het gemiddelde gelijk, met 50 cent daling aan de onderkant en dito stijging aan de bovenkant. Hiervoor is de markt flauw.

De bevindingen die Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) vorige week bekendmaakte over de nog in opslag liggende hoeveelheden uien hebben bij de telers de stemming ten aanzien van het vervolg van het seizoen verbeterd. Veel van de VTA-uientelers zijn ingesteld op lang bewaren van uien. Uitgaande van het landelijk beeld dat Bureau Uienmarkt Informatie schetst (restant medio februari 430.000 ton), moet de export een bovengemiddeld volume houden om de gehele oogst weg te werken.

Prognose: prijs grof stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.