Akkerbouw

Achtergrond 1879 x bekeken 1 reactie

Graanprijs schommelt op nerveuze markt

De graanmarkt is volatiel. Maandag zakten de noteringen voor tarwe en mais op de termijnmarkten in Parijs en Chicago, nadat ze vorige week ook al flink waren gedaald.

Dinsdag schoten de prijzen echter omhoog op de termijnmarkten. De aanleiding voor de stijging is nogal futiel. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagde de 'crop-rating' (beoordeling van de stand van de gewassen) voor wintertarwe in een aantal staten. Vooral in Kansas, Oklahoma en Colorado heeft wintertarwe het zwaar. Maar in Nebraska, Illionois en Kentucky scoort de tarwe juist beter. Daar komt bij dat de Verenigde Staten nog veel tarwe heeft. De VS exporteerde tot nu toe een kwart minder tarwe dan vorig seizoen. Dat zou juist druk op de prijzen moeten houden.

De oorzaak van de prijsvolatiliteit ligt dieper. De graanvoorraden in de wereld groeien weliswaar naar een record. Maar de graanconsumptie neemt ook toe. De voorraad is net groot genoeg om elf weken verbruik te overbruggen. Als ergens in de wereld het groeiseizoen tegenvalt, ontstaat direct een tekort.

In Europa speelt mee dat de export goed loopt. Door de goedkope euro is de EU een geliefde leverancier van tarwe en gerst. Zo kocht Egypte 120.000 ton Franse tarwe en overigens ook 180.000 ton uit niet-euroland Roemenië. Wat ook meespeelt, is dat de export van tarwe uit Oekraïne is gedaald. Die vanuit Rusland ligt stil vanwege de exportheffing van €35 per ton die deze week is ingegaan. Dit alles maakt de tarweprijs gevoelig voor schommelingen.

Prognose: graanmarkt is volatiel.

Eén reactie

  • ed12345

    Ik dacht eerder dat de plotselinge stijging van de ruwe olie tot effe boven de $60 op de New York stock exchange de grote oorzaak was ! die is trouwens ook weer iets gezakt net als soya en mais

Of registreer je om te kunnen reageren.