Akkerbouw

Achtergrond 4450 x bekeken laatste update:9 feb 2016

Dynamische aardappelsector in kaart

De aardappelsector is qua verwerking de afgelopen jaren flink gegroeid. Een overzicht van alle aardappelverwerkers in Nederland en België.

De Nederlandse aardappelverwerkende indus­trie verwerkte vorig jaar 3,69 miljoen ton aardappelen, blijkt uit cijfers van het inmiddels opgeheven Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA). Belgische verwerkingscijfers over 2014 zijn er nog niet, maar in 2013 ging het om 3,54 miljoen ton aardappelen.

Veel kleinere schilbedrijven in België

Vraag is welke bedrijven schuilgaan achter de term aardappelverwerkende industrie. Aviko, McCain, Farm Frites en LambWeston kennen we, maar er zijn er in Nederland en België veel meer. Niet opgenomen in de HPA-verwerkingscijfers, maar wel de grootste aardappelverwerker in de Benelux, is Avebe. Ook opvallend, in België zijn nog veel kleinere schilbedrijven actief. België telt veel frituren die rauwe in plaats van voorgebakken frites gebruiken.

Veranderingen in de sector

Het is een dynamische wereld. McCain sluit dit jaar de fritesfabriek in Grobbendonk, Potato Masters ging failliet en Bart’s Potato Company is recentelijk gestart met het bakken van frites.

Hierboven een overzicht van alle aardappelverwerkers in België en Nederland die aardappelen betrekken van derden. Akkerbouwers die hun eigen aardappelen verwerken, zoals Hoeksche Chips in de Hoeksche Waard en schillerij Devoghel in Gooik (B.), zijn buiten beschouwing gelaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.