Akkerbouw

Achtergrond

Weinig beweging op graanmarkt

De prijsschommelingen op de graanmarkt zijn klein en er is geen bepaalde richting omhoog of omlaag. De prijsstijging op de wereldmarkt is opmerkelijk.

De graanmarkt kabbelt voort. De prijsschommelingen zijn klein en er is geen bepaalde richting omhoog of omlaag.

Op de termijnmarkt in Chicago stegen de noteringen vorige week van de eerstaflopende contracten voor tarwe (plus 1,1 procent) en mais (plus 3,9 procent). Parijs liet vorige week prijsdalingen zien bij tarwe (min 1,7 procent) en mais (min 0,2 procent).

Prijzen wereldmarkt omhoog

Op de wereldmarkt werden tarwe en mais echter weer duurder. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe bedroeg vrijdag 171 punten. Dat is 1,2 procent hoger dan op vrijdag een week eerder. De prijsindex voor mais steeg zelfs 4 procent in één week en stond vrijdag op 181 punten. Dat is de hoogste maisindex in vier maanden.

Grootste areaal Franse wintertarwe sinds 1936

De tarweprijs heeft in Europa last van de areaalcijfers uit Frankrijk. De Franse akkerbouwers hebben dit najaar 5,2 miljoen hectare zachte wintertarwe gezaaid. Dat is 5 procent meer dan het vijfjaarlijkse gemiddelde en het grootste areaal wintertarwe sinds 1936. Daar komt bij dat de wintertarwe er goed voor staat in Frankrijk, evenals in Groot-Brittannië. Als een strenge winter uitblijft, komt er volgend seizoen veel tarwe op de Europese markt. Dat drukt de tarweprijs in Parijs. De tarweprijs in Chicago steeg vooral doordat speculanten posities innamen.

Groot aanbod tarwe en mais

Dat tarwe en mais vorige week duurder werden op de wereldmarkt is opmerkelijk. Het aanbod blijft erg groot. Canada oogstte meer tarwe dan gedacht, blijkt uit de jongste cijfers van het Canadese statistiekbureau StatCan. Het bureau houdt het op 27,6 miljoen ton. Dat is weliswaar 6 procent minder dan vorig jaar, vanwege de droogte in de zomer. Maar de handel had een kleinere tarweoogst ingeschat. Zuid-Afrika verhoogt de importheffing op tarwe naar het record van $85 per ton. Het land importeert minder en dat drukt de prijs op de wereldmarkt. Maar dat was vorige week niet te zien in de IGC-prijsindex.

Of registreer je om te kunnen reageren.