Akkerbouw

Achtergrond

Vogelgriep drukt maisprijs

Graan werd vorige week goedkoper op de wereldmarkt en op de termijnmarkten. De vogelgriepuitbraken in Frankrijk drukten extra op de Europese maisprijs.

De graanprijzen zakten vorige week, zowel op de termijnmarkten als op de wereldmarkt. De prijsindexen van de International Grains Council, een maat voor de wereldmarktprijzen, zakten vorige week 1,2 procent voor tarwe en 0,6 procent voor mais. Vrijdag berekende de IGC een tarwe index van 168 punten. Dat is de laagste stand in bijna vier maanden. Die voor mais staat met 178 punten op de laagste stand van deze maand.

Termijnmarkten Chicago en Parijs

Ook op de termijnmarkten overheerste vorige week het negatieve sentiment. In Chicago werden de eerstaflopende contracten (maart) goedkoper voor tarwe (-0,8 procent) en mais (-0,2 procent). Het maiscontract (januari) in Parijs zakte van vrijdag op vrijdag zelfs met 3 procent. Alleen het maartcontract voor tarwe bleef in Parijs met een slotnotering van €176,25 op hetzelfde niveau als vrijdag een week eerder.

Beschikbaarheid en economische malaise

De grootste boosdoeners zijn de grote beschikbaarheid van tarwe en mais en de malaise die de wereldeconomie beheerst. De prijs van aardolie zakte vorige week naar het laagste niveau in elf jaar. Dat drukt de prijs van veel grondstoffen omlaag, ook de agrarische.

Graanhandel vreest voor vogelgriepsituatie zoals in VS

In Europa had de maisprijs extra last van de uitbraken van vogelgriep in Frankrijk. Afgelopen weekeinde is het aantal besmette bedrijven opgelopen naar 42. Er zijn tot nu toe meer dan 100.000 stuks pluimvee geruimd. Dat is een verwaarloosbaar deel van de Europese pluimveestapel. Maar de graanhandel vreest voor een situatie in de Verenigde Staten, waar dit jaar vanwege vogelgriep ruim 10 procent van de legkippen zijn geruimd.

Uitbraken VS en Frankrijk niet te vergelijken

De situatie is onvergelijkbaar, omdat de geruimde bedrijven in de VS zeer grote ondernemingen betrof, terwijl dat in Frankrijk niet zo is. Maar de ziekte zorgt voor sentiment in de markt. Dat weegt zwaarder dan de vele graanprognoses van overheden en marktbureaus. Die geven aan dat de EU dit seizoen veel minder mais oogstte dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.