Akkerbouw

Achtergrond

Topman weg bij The Greenery

Ton Wortel is per direct opgestapt als algemeen directeur van The Greenery, de grootste Nederlandse handelsonderneming in groenten en fruit. Kort geleden vertrokken al de president-commissaris en een ander lid van de Raad van Commissarissen in wat niets minder dan een bestuurscrisis lijkt.

The Greenery zelf wil niet kwijt wat de directe aanleiding voor Wortels vertrek is.

De taken van Ton Wortel worden tijdelijk overgenomen door Philip Limvers, die als lid van de hoofddirectie zich onder meer bezig hield met financiën. Wortel trad pas in de zomer van 2014 aan. Hij had tot zijn aanstelling betrekkelijk weinig ervaring in de groenten en fruitsector. Zo werkte Wortel voor Mediamarkt-Saturn, Dirk van den Broek Supermarkten en voor Metro Cash & Carry in Oekraïne.

Dalend handelsvolume en ledenaantal

The Greenery was vorig jaar goed voor ruim €1 miljard omzet en is eigendom van de coöperatie Coforta. Het bedrijf heeft de laatste jaren het handelsvolume en aantal telers dat lid is van de coöperatie zien dalen. The Greenery is bezig met alweer de vierde reorganisatie in vrij korte tijd. Begin november werd aangekondigd dat meer dan 60 banen verdwijnen bij de importtak van het bedrijf.

Bijzonder beheer

Rabobank en ABN Amro hebben The Greenery eerder onder bijzonder beheer geplaatst, waarmee het bedrijf veel minder zonder toestemming van banken mag beslissen. Sinds het vertrek van Philip Smits als directeur in 2013, vonden diverse wisselingen aan de top plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.