Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs stijgt langzaam

Suiker wordt langzaam duurder, maar is nog altijd goedkoop in vergelijking met voorgaande jaren. Het eerstaflopende suikercontract (maart 2016) sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $403 per ton witsuiker.

Het contract noteerde vorige week ook al boven de $400. Het is het hoogste prijspeil in bijna negen maanden. Eind augustus noteerde het maartcontract een dieptepunt van $330. Dat was de laagste prijs voor een eerstaflopende suikercontract in ruim zes jaar. In drie maanden is suiker 22% duurder geworden.

Geen gejuich

Maar er is zeker nog geen juichstemming bij de bietentelers en de suikerproducenten. De suikerprijs nadert langzaam het niveau van vorig jaar om deze tijd. Maar het verschil met twee jaar geleden is nog altijd ongeveer $50 (12%).

De recente prijsstijging heeft een aantal oorzaken. De rietoogst in Brazilië verliep moeizaam vanwege de vele regen. Het water drukt ook het suikergehalte in het riet. In India en Australië is het juist erg droog. Dat is nadelig voor de suikerproductie. De hogere suikerproducties in Rusland en Thailand zijn onvoldoende om de tegenvallers elders te compenseren. Door de tegenvallende producties voorspellen de marktbureaus een suikertekort in dit seizoen. Het verschil tussen productie en verbruik in de wereld in seizoen 2015/2016 varieert van 3,3 miljoen ton (Kingsman) tot 5,2 miljoen ton (FO Licht). Dat de suikerprijs hierdoor niet omhoog schiet, komt door de grote voorraden die de laatste drie jaar zijn opgebouwd. Grote voorraden remmen prijsstijgingen omdat tegenvallers in de oogst kunnen worden opgevangen.

Prognose: suikerprijs stijgt langzaam.


Of registreer je om te kunnen reageren.