Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs hoogste in een jaar

Het kan verkeren op de wereldmarkt voor suiker. Eind augustus zakte de suikerprijs op de termijnmarkt in Londen naar het laagste niveau in ruim zes jaar. Deze week bereikte het eerstaflopende contract de hoogste notering in een jaar.

De notering van het maartcontract voor witsuiker staat op de termijnmarkt in Londen alweer drie weken boven de $400 per ton, op twee handelsdagen na. Dit niveau werd begin november ook eventjes doorbroken. Het is het hoogste niveau in een jaar.

De productie van suiker valt tegen in China, India en Thailand door droogte. De suikerregio's in Brazilië worden juist geplaagd door regen. Dat remt de oogst van de laatste rietpercelen. Diverse marktbureaus schatten dat de wereld dit seizoen 3,3 miljoen tot 5,2 miljoen ton suiker minder produceert dan het verbruikt. Daardoor moeten de voorraden worden aangesproken, maar die zijn zo groot, dat het effect op de suikerprijs beperkt is.

Uiteenlopende prognoses

Vorig seizoen 2014/2015 had de wereld nog een overschot van 0,3 miljoen tot 3,4 miljoen ton suiker. De prognoses van de analisten lopen ver uiteen. Sommige marktbureaus nemen de verliezen mee in de cijfers en andere niet. Ook is er verschil of de suiker die tot ethanol wordt verwerkt in de cijfers wordt meegenomen.

Voorraden aanspreken

Ondanks de verschillende berekeningsmethoden zijn de analisten het over één ding eens. De wereld moet dit seizoen voor het eerst in zes jaar de voorraden aanspreken. Maar er is veel onzeker. De oogst van suikerriet in China, India en Thailand is net begonnen. Het is nog onduidelijk in hoeverre droogte de gewassen in Azië heeft aangetast. Ook is door regen nog niet alle riet geoogst in Brazilië. Verder heeft de koersverhouding tussen de Braziliaanse real en de Amerikaanse dollar veel invloed op de wereldhandel en dus op de prijs.

Prognose: stijgende tendens.

Of registreer je om te kunnen reageren.