Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs daalt opnieuw

De suikerprijzen zijn, na de stijging die begin november begon, weer aan het zakken. Dat komt mede doordat de Braziliaanse organisatie van rietverwerkers Unica voorziet dat er minder suiker wordt omgezet in ethanol. Door de sterk gedaalde olieprijs is de productie van ethanol minder aantrekkelijk, met als gevolg dat er minder suiker wordt verwerkt tot ethanol. De extra beschikbare suiker drukt op de prijs.

De suikerprijs schommelt rond hetzelfde lage niveau van vorig jaar. Op de termijnmarkt in Londen daalde eind vorige week de notering onder de $400 (€356,54) voor het eerst aflopende termijncontract (maart). Op maandag sloot de notering iets hoger op $401,40 per ton (€357,79). Dat is de laagste suikerprijs in vier weken. Daarmee is de recente prijsstijging van de laatste weken weer teniet gedaan. Ten opzichte van een jaar eerder is de suikerprijs $12,70 per ton (€11,32) lager.

Veel regen

Moeizame oogst in Brazilië door de vele regenval zorgt voor lagere suikergehaltes. In India en Australië is juist een tekort aan water. Deze productieverlagende factoren kunnen de suikerprijs echter niet in de benen houden. Hoewel de verwachte suikerproductie in seizoen 2015/2016 volgens verschillende analisten afneemt ten opzichte van een jaar eerder, blijven de hoge voorraden de prijsstijging remmen. Het gros van de bureaus verwacht dat de productie lager uitvalt dan het verbruik. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA daarentegen schat de productie op 173,4 miljoen kilo in seizoen 2015/2016. De productie ligt volgens het USDA op hetzelfde niveau als het verbruik.

Prognose: Suikerprijs beweegt omlaag.

Meer informatie over de prijs van suiker vindt u via de volgende link in Boerderij op Maat:
Termijnmarkt Londen suiker

Of registreer je om te kunnen reageren.