Akkerbouw

Achtergrond

Overvloed drukt graanprijs

De graanprijzen staan onder druk. Er is dit seizoen veel geoogst, het weer zit mee en de economische tegenwind drukt de vraag.

De graanprijzen stonden vorige week onder druk op een rustige markt. Tarwe en mais werden goedkoper op de termijnmarkt in Parijs. In Chicago werd mais goedkoper, maar daar werd tarwe iets duurder door de duurdere dollar. De prijsindexen van de International Grains Council voor tarwe en mais daalden ook.

Grote voorraden

De graanmarkt wordt gedomineerd door 3 ontwikkelingen. Ten eerste is er veel tarwe en mais beschikbaar. Dat werd nog eens bevestigd door de nieuwe Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het week weinig af van wat de handel verwachtte. Daar komt bij dat Argentinië de exportheffingen op tarwe en mais schrapt. Daardoor komt meer graan beschikbaar voor export. De Europese tarweprijs staat extra onder druk doordat de euro iets in waarde is gestegen.

Tegenwind wereldeconomie

De tweede oorzaak van de prijsdruk op de graanmarkt is de tegenwind in de wereldeconomie. De Europese Centrale Bank pompt opnieuw flink wat geld in de Europese economie. De economie in China groeit minder hard dan gedacht. Dat drukt de vraag naar grondstoffen.

Weersinvloeden

De derde oorzaak is het weer. In de meeste landen op het noordelijk halfrond staat het wintergraan er goed voor. Er is regen gevallen in de droge gebieden van de Verenigde Staten en Oekraïne. Alleen in India gaat het minder goed. De akkerbouwers daar hebben last van droogte. Daardoor hebben ze minder tarwe kunnen zaaien. India is de derde tarweproducent in de wereld na de EU en China. Een kleiner areaal betekent dat India volgend seizoen minder tarwe kan exporteren. Marktbureaus verlagen ook voortdurend de marktprognoses voor de tarweoogst in Australië, die daar zo'n beetje is afgerond.

Ruzie Rusland en Turkije belemmert handel

Ook een lichtpuntje voor de tarwetelers is de ruzie tussen Rusland en Turkije. De landen belemmeren de onderlinge handel. Turkije koopt gewoonlijk veel tarwe in Rusland en moet zich richten op de EU. Maar deze factoren vallen in het niet bij de prijsdrukkende effecten van overvloed, economische terugval en gunstig weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.