Akkerbouw

Achtergrond

Nederland vult gaten bij Duitse bloemkool

In de twee middelste weken van november heeft de Duitse bloemkoolmarkt een beroep gedaan op Nederlandse bloemkool. Dan gaat het om een aanvulling van 8 procent in week 46 en 2 procent in week 47.

In september tot aan begin oktober vulden Duitse telers voor 80 tot 90 procent de Duitse markt van bloemkool. De tekorten werden door Belgische, en incidenteel Poolse, bloemkool ingevuld. Vanaf week 41 komt Frankrijk in beeld, de export van Franse bloemkool naar Duitsland steeg in de afgelopen weken geleidelijk naar 40% in week 48. De Belgen vullen dan nog zo'n 10 procent in en de Italianen 15 procent. Dat blijkt uit een marktbericht van BLE Marktbeobachtung.

Overmatig aanbod

Het aandeel aan Duitse bloemkool zakte van ruim 90 procent in de weken 40 en 41 naar 33 procent in week 48. In week 48 waren het de Spanjaarden die de resterende 2 procent voor hun rekening namen. Het Franse product werd voor de laagste prijzen verkocht, in de weken 45 tot en met 48 voor tussen 85 en 90 cent per stuk. De oorzaak ligt in het overmatige aanbod waarvan in die periode in Frankrijk sprake was.

Nederland op plaats vijf

Over de afgelopen vijf jaar (2010 tot en met 2014) is Frankrijk de grootste exporteur van bloemkool naar Duitsland, met hoeveelheden tussen 40 en 50 miljoen kilo (BLE rekent in tonnen). Italië staat op plaats twee met 16 tot 23 miljoen kilo. Plaats drie is voor Spanje (6 tot 7,5 miljoen kilo), plaats vier voor België (tussen 1,3 en 1,9 miljoen kilo) en Nederland blijft Polen voor met wisselende hoeveelheden tussen 0,9 miljoen en 1,9 miljoen kilo.

Ruim 4 duizend hectare

In Duitsland werd vorig jaar door 1.368 bedrijven 4.057 hectare bloemkool geteeld. Rheinland-Pfalz (1.340 hectare), Nordrhein-Westfalen (880 hectare) en Niedersachsen (707 hectare) zijn de drie belangrijkste teeltgebieden. Voor broccoli is dat Niedersachsen met 830 hectare van de 2.080 hectare die in Duitsland geteeld werden in 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.