Akkerbouw

Achtergrond

Meer suiker ondanks lastig groeiseizoen

Een grotere biet leidt ondanks het moeilijke groeiseizoen toch weer tot een goede suikeropbrengst. De laatste loodjes van de oogst zijn pittig.

Ondanks de tegenwind presteert bieten telend Nederland het toch weer om een bovengemiddelde suikeropbrengst te realiseren. Pieter Brooijmans, manager agrarische zaken bij Suiker Unie, noemt het in Cosun Magazine opvallend dat de opbrengst weer hoger uitkomt dan het vijfjarig gemiddelde van 13,7 ton suiker per hectare.

Meer wortel

"Bij het begin van de campagne was al duidelijk dat het suikergehalte niet hoog zou worden", schrijft Brooijmans. Refererend aan de lange koude eerste maanden, droogte in de zomer en nat weer in augustus en september: "Door de weersomstandigheden vertaalde de groei zich in 2015 vooral in meer wortel."

Campagnegemiddelde van 16,6% suiker

Suiker Unie verwacht een campagnegemiddelde van 16,6 procent suiker bij een wortelopbrengst van bijna 84 ton per hectare. De winbaarheid is met gemiddeld bijna 91 punten goed.

In week 12 (6 tot en met 12 december) is het suikergehalte van de bij Suiker Unie binnen gekomen bieten weer iets gestegen naar een mooie 17 procent. Over de hele campagne leveren de teeltgebieden Groningen veen en Groningen zand vooralsnog de hoogste suikergehaltes: beide 17,3 procent.

Minder tarra, lastig rooien

Ook positief is de fors gedaalde het tarragehalte van 12,6 procent in week 11 naar 11,6 procent in week 12. Het campagnegemiddelde is 11,2 procent tarra. De 'schoonste' bieten komen uit de gebieden De Kempen, De Peel, Midden-Limburg en Zuid-Limburg.

Toch is het rooien doorgaans niet makkelijk aan het eind van het teeltseizoen en richting campagne-einde. Het is op veel plaatsen nat, zeker in Drenthe. Naar verwachting kunnen niet alle bieten worden gerooid.

Weinig rhizoctonia

Wat betreft de gezondheid van de suikerbieten merkt Brooijmans op dat er weinig rhizoctonia voorkomt dit seizoen. "De brede inzet van resistente rassen op risicopercelen heeft ervoor gezorgd dat slechts enkele percelen niet kunnen worden geleverd", registreert hij. Ook de rassen met resistentie tegen bietencysteaaltjes tonen hun meerwaarde.

Naar verwachting worden de laatste suikerbieten op Tweede Kerstdag aangevoerd bij Suiker Unie.

Controle aan de hoop

Suiker Unie legt bij een monitoring aan de hoop nu ook het kopwerk en de vorm van de hoop vast. Dat is nieuw. Ook worden bieten bij de controle beoordeeld op ziekten en plagen. Het doel hiervan is beter inzicht in de teelt, waarop Suiker Unie telers beter kan adviseren over verbeteringen. Dit is onderdeel van de ambitie 1890: 18 procent suiker en 90 ton bieten in het jaar 2020.

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.