Akkerbouw

Achtergrond

Lichte prijsdaling voor uienmarkt

De stemming op de uienmarkt blijft erg rustig.

De sorteerbedrijven en verwerkers hebben de schuren goed volgepakt de afgelopen weken, waardoor er niet veel transacties zijn met telers.

Kopers staan niet in de rij

De telersbeurs in Goes heeft voor het eerst sinds de 'droog uit schuur'-noteringen de prijs verlaagd met 25 cent. Daarmee komt de 30% grof notering op €17,50 tot €19,50 per 100 kilo. Voor 60% grof daalde de notering deze week naar €17 tot €19 per 100 kilo.

De beurs in Emmeloord noteert voor zowel 30% grof als 60 grof op €16,50 tot €19,50 per 100 kilo. De kopers staan overigens niet in de rij om voor het prijsniveau van de bovenkant van deze noteringen handel te doen. Dat zijn veelal supermarkten die om specifieke maatvoeringen vragen. De kwaliteit van de uien, die voor €16,50 worden verkocht, is goed.

Kwaliteit minder

Desondanks is de kwaliteit dit jaar gemiddeld minder dan voorgaande jaren. Uien hebben hier en daar last van verwering, waardoor goede kwaliteit schaars is. Daarnaast kunnen inwendige gebreken effect hebben in de bewaring. De kwaliteit kan mogelijkheden van de afzetbestemmingen beperken.
De export loopt deze week goed door. Momenteel is de uitvoer vrij eenzijdig. De uien gaan voornamelijk naar West-Afrika.

Prognose: redelijk stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.