Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen op laag niveau het jaar uit

Hoge voorraden blijven de graanprijzen drukken, ook in 2016. Op de internationale markt dalen tarwenoteringen nu Argentinië weer aan de markt is.

De internationale tarwenoteringen dalen. Nu Argentinië de uitvoerbelasting voor tarwe heeft geschrapt, heeft het land weer een concurrerende positie op de wereldmarkt ingenomen.

Het gevolg is dat Egypte voor het eerst sinds ruim drie jaar tarwe uit Argentinië heeft gekocht. Daarnaast overweegt Rusland ook om de exportheffing te schrappen in het nieuwe jaar, volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De effecten hiervan zullen overigens minimaal zijn op de wereldmarkt, gezien vorig jaar de heffing al fors is verlaagd.

Onrust in Oekraïne en goede oogstverwachtingen

De graanprijzen startten een jaar geleden nog met een stevige bodem. De tarweprijs fluctueerde het afgelopen jaar door verschillende factoren op de internationale markt. Zo had de politieke onrust in het oosten van Oekraïne invloed op de prijzen. Goede oogstverwachtingen drukten de graanprijzen in mei op de tarwe-prijsindex van de International Grains Council (IGC), een maat voor tarweprijs op de wereldmarkt, naar 180 punten.

Droogte liet voertarweprijs stijgen

Door droogte begin van afgelopen zomer steeg de Europese voertarweprijs naar 200 punten. Opnieuw kwam er een prijsdaling door de trage Chinese economische ontwikkelingen eind augustus. Na dit laatste dal is de prijs tot aan de huidige feestdagen rond 170 punten blijven schommelen. Vorige week woensdag zakte de tarwe-index ten opzichte van een week eerder met 0,6 procent naar 167 punten. De grote voorraden houden de prijzen op een laag niveau.

Sterkere dollar en lagere olieprijzen

Het septembercontract 2016 op de termijnmarkt in Parijs laat een dalende trend zien over het afgelopen jaar. Naast de hogere opbrengsten hebben agrarische grondstofprijzen het afgelopen jaar onder druk gestaan onder andere door een sterker geworden Amerikaanse dollar en lagere olieprijzen.

Prijzen ook in 2016 onder druk

De verwachting is dat dat de graanprijzen in 2016 onder druk blijven staan. Naast weersomstandigheden zal in 2016 de valutakoers van invloed zijn, schetst ABN Amro in de nieuwste Granenmonitor.

Of registreer je om te kunnen reageren.