Akkerbouw

Achtergrond

December tot nu toe slecht voor witlofprijs

De prijsdaling voor witlof sinds begin deze maand is een flinke tegenvaller, net als dat er nu - vlak voor kerst - nog geen sprake lijkt van enig herstel.

Normaliter trekt de prijs in de laatste week voor de kerstdagen aan. Het maakt dat er momenteel flink onder kostprijs wordt geproduceerd.

Frans aanbod iets ruimer

Hoewel het witlofras Topscore - met een flink aandeel in de huidige trek - een goede productie laat zien, en alle trekkerijen op volle capaciteit draaien, is het aanbod Nederlands en Belgisch lof zeker niet groter dan vorig jaar. De Franse lofproductie is wel iets ruimer, becijfert het Franse overheidsbureau Agreste. Het bureau durft de voorspelling aan dat die situatie de komende maanden niet wijzigt.

Volop aanbod andere groente

Daarbij komt dat de lofproductie hand in hand gaat met volop aanbod van andere groente: vanuit Zuid-Europa in de noordelijke regio's, waar zacht weer ervoor zorgt dat het aanbod wintergroenten onverminderd op peil blijft. Een witlofteler wijst er daarnaast op dat de houdbaarheid van het eerste witlof van de nieuwe wortelpartijen vaak matig was. "Dat heeft de markt waarschijnlijk ook geen goed gedaan, de handel heeft daar gebruik van gemaakt", zegt de teler.

Prognose: volle groentemarkt houdt prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.