Akkerbouw

Achtergrond laatste update:30 mei 2016

Beste Gewasbeschermer 2015: 'Prijs is hele eer'

Gerrit van de Westeringh is winnaar van de wedstrijd ‘Beste Gewasbeschermer 2015’. Hij won een Heliosec (een opvangbak om tankresten in op te slaan) ter waarde van €5.000 en een drone.

Gerrit van de Westeringh in Zennewijnen (Gld.) is door de vakjury uitgeroepen als winnaar van de wedstrijd Beste Gewasbeschermer 2015, omdat hij duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De wedstrijd is een initiatief van Boerderij, ondersteund door Syngenta. Dubex, Beyne en Wingsprayer. Een interview met de winnaar.

Hoe ervaar je het dat je bent uitgeroepen tot Nederlands Beste Gewasbeschermer?

"Ik vind het een hele eer. Maar, anderzijds is de prijs in de basis niets meer dan gewoon goed je werk doen als akkerbouwer."

Je bedrijf ligt vlakbij een nieuwbouwwijk van Tiel. Is dat lastig?

"Burgers dichtbij je bedrijf schept kansen en bedreigingen. Kansen in de zin van veel klanten dichtbij voor de boerderijwinkel. Bedreigingen in de zin van veel kritische ogen die je goed in de gaten houden als je met de veldspuit over het land rijdt. Vervelende reacties van stadslui heb ik echter nog nooit gehad. Wel complimenten over m'n bloemenstroken. De stroken blijken vaak aanleiding tot spontane gesprekjes tussen mij en voorbijgangers. Ik ben overigens overtuigd van het nut van de bloemenstroken. De stroken zorgen voor meer nuttige insecten, zoals sluipwespen, gaasvliegen en zweefvliegen; hierdoor hoef ik minder insecticiden te spuiten. De bloemen bloeien te laat voor een écht effect op bladluizen, maar de schadedrempel om te spuiten tegen luizen komt wel steeds hoger te liggen. Afgelopen seizoen heb ik slechts de helft van de tarwe met een insecticide gespoten. Enkele jaren terug voegde ik nog standaard een insecticide toe aan de T2-bespuiting."

Slokken bloemenstroken niet onnodig veel grond op?

"De teeltvrije zone langs sloten voor aardappelen is 1,5 meter. 1,5 meter erbij, en je hebt een bloemenstrook."

U neemt ook deel aan Veldleeuwerik?

"Sinds drie jaar, met een groep fanatieke telers in Zuidoost-Gelderland. Discussiëren met collega's houdt je scherp en dwingt je tot nadenken over je eigen bedrijfsvoering. Met mijn adviseurs van mijn toeleveranciers AgruniekRijnvallei en Ten Brinke kan ik ook wel sparren, maar ik had behoefte aan wat extra reflectie over zaken die niet direct met de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen te maken hadden. Kijken bij collega's brengt je soms op nieuwe frisse ideeën en zorgt ervoor dat je uit je comfortzone durft te stappen. Tijdens een Veldleeuwerik-bijeenkomst zag ik bijvoorbeeld dat een collega een phytobak gebruikt om tankresten in op te vangen. Bij Veldleeuwerik moet de bedrijfsvoering elk jaar verduurzaamd worden. Het idee borrelde toen bij me op dat zo'n bak wel eens een goed duurzaamheidsdoel voor 2016 op mijn bedrijf zou kunnen zijn. Dat ik nu net een Heliosec heb gewonnen, komt dus erg goed van pas."

Of registreer je om te kunnen reageren.