Akkerbouw

Achtergrond

Belgen en Italianen domineren Duitse slamarkt

De ijsbergsla die momenteel in de Duitse supermarkten ligt, is volledig afkomstig uit Spanje. De omvang van de Spaanse aanvoer schommelt wat en dat heeft tot gevolg dat de groothandelsprijs in de afgelopen weken varieert tussen 54 en 59 cent per bol.

De kwaliteit van de Spaanse ijsbergsla is niet constant. Soms worden bollen opgeknapt door het afpellen van een extra blad, maar het effect daarvan is meestal van korte duur. Dat maakt dat de handel in ijsbergsla enig risico inhoudt.

Kropsla uit Belgische kassen

Kropsla komt momenteel vrijwel volledig uit de Belgische kassen. Wat de Belgen niet kunnen leveren, komt uit Italië en Frankrijk. In Duitsland wordt in de vollegrond nog veel kropsla geteeld, maar onder glas slechts weinig. Wat er in deze periode geteeld wordt, is goed voor het opvullen van de gaten in de Duitse markt. De prijsvorming van kropsla is stabiel; de Belgische sla wordt het beste betaald. Het huidige prijsniveau is zo'n 70 cent per krop. Voor de Franse en Italiaanse sla wordt sinds week 50 zo'n 15 cent minder betaald, meldt het Ministerie van Ernährung en Landwirtschaft in een marktbericht van 22 december.

Gekleurde slatypen

De aanvoer van gekleurde slatypen neemt Italië vrijwel volledig voor haar rekening. In dit segment vervult Frankrijk de rol van gatenvuller. De afzet van gekleurde slatypen verloopt vlot, waardoor sprake is van een stabiele prijsvorming op een goed niveau.

Dankzij een verbetering in de kwaliteit zit de afzet van Italiaanse andijvie in de lift. De afzet van de volop beschikbare veldsla van Duitse origine verloopt vooralsnog moeizaam.

Of registreer je om te kunnen reageren.