Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelprijs blijft vrijwel stabiel

De stemming blijft rustig op de aardappelmarkt. Dat komt doordat de industrie volop contractaardappelen verwerkt, waardoor er weinig transacties zijn.

Op de telersbeurs in Goes werd voor fritesgeschikt gelijk genoteerd op €11 tot €15,50 per 100 kilo. Voor partijen Agria's die naar Zwitserland en Spanje worden geëxporteerd wordt €15 tot €16 betaald. In Emmeloord verhoogde de beurscommissie de notering met 13 cent naar €11 tot €14 per 100 kilo.

Bintje-notering omlaag

Het Belgische Belgapom heeft voor het eerst sinds half oktober de Bintje-notering verlaagd met 50 cent naar €9,50 per 100 kilo.

De markt wordt niet geprikkeld, waardoor de termijnmarktnotering van het aprilcontract 2016 vorige week rond het prijsniveau van €14 per 100 kilo schommelde.

Export loopt goed door

De aardappelexport loopt goed door met name naar Oost-Europa. Daarnaast valt het op dat er meer aardappelen naar zuidelijke landen gaan. Dat komt doordat de smaak van Nederlands product beter is dan die van Frankrijk, de belangrijkste concurrent. De verwachting is dat het prijsniveau in januari iets kan gaan herstellen.

Prognose: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.