Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt houdt zich gedeisd

De stemming op de aardappelmarkt blijft rustig rond de feestdagen. De verschillende beurzen in Nederland en België hebben de dagen voor kerst de noteringen ongewijzigd gelaten.

De prijzen kunnen wellicht in het nieuwe jaar weer in beweging komen, nu weerberichten aangeven dat eind deze week de temperaturen gaan dalen in het oosten van Europa. Dat kan in het voorjaar kansen bieden voor de aardappelexport. In Oost-Europa zijn de opslagcapaciteiten minder goed voor koud weer. Met het warme weer van de laatste weken, blijven de aardappelen langer goed en slinken de voorraden minder snel.

Opening aardappelverwerkingsfabriek

De termijnmarkt in Leipzig lijkt dit jaar rond €14 per 100 kilo uit te gaan. Kopers zijn afwachtend tot de stemming positiever wordt. Wellicht dat de verwachte opening van de aardappelverwerkingsfabriek in Clarebout in het nieuwe jaar een opwaartse draai kan geven aan de prijs. De termijnmarktnotering voor het aprilcontract 2016 sloot 23 december op €14,20 per 100 kilo. Daarmee is de termijnnotering 10 cent hoger ten opzichte van de voorgaande week.

Prognose: rustige stemming.

Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Bintje Belgapom
Fritesaardappelen VTA
Fritesaardappelen Goes
Fritesaardappelen Emmeloord
Fritesaardappelen Rotterdam
Termijnmarkt Leipzig april 2016
Termijnmarkt Leipzig april 2017

Of registreer je om te kunnen reageren.