Akkerbouw

Achtergrond

Zwakke euro ondersteunt tarweprijs

Tarwe is vorige week iets duurder geworden. Er is weinig handel gedreven op de internationale markten. De maisprijs bleef vorig week vrijwel stabiel.

De tarweprijzen zijn vorige week licht gestegen. Tarwe profiteert van de vaste Amerikaanse dollar en de prijs veert hierdoor op in de EU. De zwakkere euro verhoogt de hoop op een nieuwe stijging van de Europese export van tarwe. Het decembercontract in Parijs steeg vorige week met 2,8 procent.

VS exporteert veel tarwe

Het decembercontract in Chicago is vrijwel stabiel gebleven door de vaste dollar, na de forse stijging van de voorgaande week. De notering steeg nauwelijks met 0,2 procent. Desondanks exporteerden de Verenigde Staten afgelopen week veel tarwe, ruim 550.000 ton. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. De totale uitvoer van tarwe in de Verenigde Staten komt dit seizoen uit op 12,8 miljoen ton. Dat is 16 procent minder dan dezelfde periode vorig seizoen.

Regen in VS, droogte in Rusland en Oekraïne

De tarweregio's in de VS hebben te maken met neerslag. Delen van Rusland, Oekraïne, Polen en de Balkanregio hebben een tekort aan regen. Oekraïne heeft 85 procent van het geplande areaal ingezaaid met wintertarwe. Ruim 6,3 miljoen hectare, waarvan 5,4 miljoen hectare tarwe. Op 3 november was ruim 55,5 miljoen ton graan geoogst in Oekraïne. In dezelfde periode vorig jaar was dit 56,4 miljoen ton. De gemiddelde opbrengst was iets meer dan 4 ton per hectare, tegen 4,14 vorig jaar.

Egypte koopt Europese tarwe

Mede als gevolg van de koersstijging van de Russische roebel kocht Egypte 240.000 ton tarwe in de EU.

Op de wereldmarkt is de tarweprijs vrijwel stabiel gebleven. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe ging 0,6 procent omlaag naar 176 punten.

Weinig verandering in maisprijs

De maisprijs verandert niet veel. De hogere inschatting van de Amerikaanse maisoogst drukte licht op de termijnmarkt in Chicago. Het januaricontract voor mais werd op de termijnmarkt in Parijs 0,6 procent duurder. In Chicago daalde de maisprijs met 2,4 procent. De maisoogst verloopt soepel in de VS. De export van mais in Brazilië ontwikkelt zich goed, mede door de zwakke koers van de reaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.