Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs keldert na forse stijging

Het eerstaflopende suikercontract (december) steeg vorige week op de termijnmarkt in Londen twee handelsdagen even boven de $400 per ton witsuiker. De slotnotering van $417,70 was vorige week dinsdag de hoogste in bijna een jaar.

Maar de vreugde was van korte duur. Een dag later kelderde de notering al weer met ruim $21. Een daling van 5% in één dag. Maandag sloot het decembercontract op $375,70; een daling van 10% in vier handelsdagen.

Problemen met suikerriet Brazilië vanwege regen

De suikerprijs kreeg een opsteker vorige week vanwege de vele regen in Brazilië. Daardoor stokt de aanvoer van suikerriet naar de verwerkers. Bovendien stijgt de prijs van benzine in Brazilië, waardoor ook de ethanolprijs mee omhoog gaat. Dat maakt het voor verwerkers interessant suiker om te zetten in ethanol.

Suikertekort neemt toe

Daar komt bij dat de International Sugar Organization (ISO) een nieuwe prognose publiceerde. Het wereldwijde suikertekort stijgt dit seizoen naar 3,5 miljoen ton. In de vorige prognose ging ISO er nog van uit dat de productie slechts 1,0 miljoen ton lager zou uitvallen dan het verbruik. En volgend seizoen 2016/2017 loopt het tekort zelfs op naar 6 miljoen ton, verwacht ISO.

Voorraad desondanks historisch groot

Maar de fysieke suikermarkt volgde de opleving nauwelijks. De wereldsuikervoorraad is nog steeds historisch groot, ondanks het voorspelde tekort.

De opleving was dan ook van korte duur. Een consistente opleving van de suikerprijs gaat er een keer komen. Veel suikerproducenten in de wereld draaien op een laag pitje of zijn er mee gestopt. Maar die opleving is pas te verwachten als eerst de voorraden voor een groot deel zijn weg gewerkt.

Prognose: suiker blijft goedkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.