Akkerbouw

Achtergrond

Spruitenmarkt zit op zijn gat

"De rommel trekt het zaakje omlaag, iedereen probeert zijn rotzooi te verkopen." Dit is een niet mis te verstande samenvatting van een gefrustreerde spruitenteler over de huidige markt voor zijn product: met veel productie vaak van slechte kwaliteit, tegen prijzen die de kostprijs lang niet goedmaken.

Een verbetering op korte termijn zit er volgens hem niet in. "Handelshuizen moeten van hun spruiten af, en er is bij het huidige prijsniveau altijd wel een koper die die spruiten wil bewaren, erop gokkend dat hij er een paar centen meer van kan maken."

Kwaliteitskeuring

De indruk over de huidige marktsituatie wordt breed gedragen, blijkt uit een rondgang. Er wordt zelfs voor gepleit om weer een landelijke kwaliteitskeuring voor spruiten in het leven te roepen.

Slechte partijen van de markt houden

Hoe geef je een draai aan de huidige mineurstemming? Door die slechte partijen van de markt kan houden, is de simpele redenering. Dat betekent 'minder hard werken, voor een betere prijs.' Wie wil dat nou niet?

Hoop op vroege vorst

Hier doet zich een aloud probleem voor: de oogst gaat door, want die spruiten staan er nu eenmaal. Daarom: aan het begin van elk seizoen hoopt de sector 'op goede prijzen', dat kan vanaf nu uitgebreid worden met 'geholpen door vroeg een flinke vorst."

Prognose: markt in mineur.

Of registreer je om te kunnen reageren.