Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Sojaprijs zakt nog verder onderuit

Sojabonenprijzen zitten in een neerwaartse spiraal. Met het uitbrengen van het laatste Wasde-rapport door het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA is de sojaprijs in Chicago nog verder onderuit gezakt.

Door een positieve aanpassing is de oogstprognose in de Verenigde Staten met 2,5 miljoen ton gestegen naar 108,3 miljoen ton. Dit is meer dan analisten hadden verwacht. Daarbij valt de export vanuit de Verenigde Staten tegen. Dit zorgt voor extra prijsdruk op de toch al lage sojanoteringen.

Laagste notering sinds maart 2009

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen bleef afgelopen maandag staan op een dieptepunt van 175 punten (100 = prijs januari 2000). Dit is de laagste notering sinds maart 2009. De prijsindex is gebaseerd op de prijsnoteringen in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Deze drie landen zijn de belangrijkste leveranciers van sojabonen op de wereldmarkt.

Argentijnen kunnen markt overspoelen

De vooruitzichten voor de sojaprijs zijn somber, onderstreept de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Ze adviseren te verkopen voordat Argentijnse telers de markt overspoelen met hun oliezaden. Naar verwachting voert Argentinië na de verkiezingen van aankomende zondag een minder belastende exportregelgeving door in de landbouwsector. Verlaging van de exportheffingen zal leiden tot meer prijsdruk op de wereldmarkt.

Koolzaadprijs mee omlaag

De prijs voor koolzaad beweegt mee met de prijsdaling van sojabonen. Op de Parijse termijnmarkt daalde afgelopen maandag de koolzaadprijs met €3,75 naar €371,75 per ton ten opzichte van voorgaande week.

Prognose: dalende oliezaadprijzen.

Eén reactie

  • farmerbn

    Dus lagere brokprijzen. Hoeveel kostte snijmaisbrok in maart 2009?

Of registreer je om te kunnen reageren.