Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Sojaprijs laagste in bijna zes jaar

De sojabonenprijs op de wereldmarkt is naar een dieptepunt gezakt. De International Grains Council (IGC) berekende maandag een prijsindex van 179 punten. Dat is de laagste stand sinds maart 2010.

De IGC berekent de index op basis van prijsnoteringen in de VS, Brazilië en Argentinië. Dat zijn de belangrijkste leveranciers van sojabonen op de wereldmarkt.

Op de termijnmarkt in Chicago sloot het eerstaflopende contract (november) maandag op $8,78 per bushel. Dat is de laagste prijs sinds begin oktober. Ook de prijs van palmolie daalt op de wereldmarkt.

Koolzaad niet mee in prijsdaling

Meestal is er een relatie tussen de prijzen van de diverse oliezaden. Maar koolzaad gaat niet mee in de prijsdaling van sojabonen en palmolie. Het februaricontract schommelt al ruim een week op de termijnmarkt in Parijs rond de €380 per ton. Dat is €10 hoger dan een maand eerder, maar begin juli noteerde het contract nog boven de €400. Toen waren er grote zorgen over droogte. Uiteindelijk valt de productiedaling in de EU mee, waardoor de prijs is gezakt.

Grote voorraden sojabonen

De sojaprijs heeft last van de goede oogst in de VS en de zeer grote voorraden die inmiddels zijn opgebouwd in de wereld. De export vanuit de VS naar China blijft groot, maar de Chinese economie hapert. De handel vreest daardoor minder vraag. Deze prijsdrukkende effecten zijn zo sterk dat de handel minder kijkt naar de zaaiachterstand in Brazilië. Daar is 31% van de soja gezaaid. Dat is 11 procentpunten lager dan normaal. Maar een trage start hoeft nog geen tegenvallende oogst te betekenen.

El Niño gevaar voor palmolieproductie

Toch is het de vraag of de prijs van plantaardige olie onder druk blijft staan. Het Duitse marktbureau Oil World stelt dat het weerfenomeen El Niño de productie van palmolie in Zuidoost-Azië veel meer drukt dan gedacht. Bovendien heeft de EU minder oliezaden geoogst door droogte. Dat kan een opleving in de markt veroorzaken.

Prognose: rustige koolzaadmarkt.

Laatste reacties

 • Schaap1975

  Heeft iemand een verklaring voor het volgende, dezelfde broksoort en gelijke voederwaardes!!
  Brokprijs 2010 > €22,00/100kg
  Brokprijs huidig > €27,00/100kg

  Ik zie soya laagste in 6 jaar, tarwe grote voorraden, chinese economie groeit minder enz,


 • el

  Vraag de voer leverancier eens hoe dat kan!

 • maiskolf

  Eigen zakken vullen denk ik.


 • V

  De handel in veevoedergrondstoffen is in handen van een handvol grote heren en die gedragen zich net als een supermarkt .

 • farmerbn

  De oplossing is om bij een akkerbouwer voer te kopen. Om dit te verbieden zijn diezelfde heren bezig met fc. Dus voerboeven kopen zelf bij de akkerbouwers en verkopen aan de veeboeren met een flinke marge. Binnen de korste keren sta je in de quote 500.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.