Akkerbouw

Achtergrond 17 reacties

'Mest is poep, daar zit gezondheidsrisico in'

De groente telende akkerbouwsector is flink geschrokken van de plannen om de mestregels binnen GlobalGap aan te scherpen in versie 5.0 van het certificeringsysteem. "Het is tijd voor bewustwording."

Bezwaren zijn niet van de lucht en dat is logisch, zegt Paul Bol van de Nationale Technische Werkgroep Global Gap (NTWG). "Maar de sector mag zich zelf ook weleens afvragen hoe gevaarlijk het is als groente wordt besmet met dierlijke pathogenen uit mest", stelt Bol. "En waar dat toe kan leiden. Mest is gewoon poep en we weten allemaal waar dat vandaan komt. Als er mensen aan overlijden, is economie geen item meer. Het risico is niet heel groot, maar het is er wel."

Bol constateert dat het besef van dit voedselveiligheidsrisico niet zo heel groot is in de sector, gezien de reacties op de regels die worden aangescherpt. "Het is tijd voor bewustwording."

Bodemgezondheid

Ook op de Boerderijwebsite wordt pittig gereageerd op de ontwikkelingen. Zoals: "Voedselveiligheid begint met bodemgezondheid." En voor het bodemleven is dierlijke mest van onschatbare waarde, stelt de reageerder. De natuurlijke kringloop wordt tegengewerkt, schrijft een ander. "Dit is niet goed voor het milieu, omdat de gangbare landbouw genoodzaakt wordt kunstmest te gebruiken. Dat is strijdig met de eigen GlabalGap-doelstellingen en vele Europese richtlijnen." "Is er ooit iemand ziek geworden van groente vanwege dierlijke mest", vraag een iemand anders zich af.

Zes maanden tussen bemesten en oogst

GlobalGap is van plan om de regels voor het gebruik van onbewerkte dierlijke mest per 1 juli 2016 aan te scherpen. Bij hoog risico-gewassen moeten er zes maanden zitten tussen het gebruik van onbehandelde met en de oogst. Als het gewas nooit met de grond in aanraking komt geldt er een eis van drie maanden.

Normen overschreden

Uitgangspunt is dat daar waar enig risico is op besmetting met dierlijke pathogenen de inzet van dierlijke mest wordt beperkt. Mest is een potentiële bron van microbiële gevaren. Producenten werden al verzocht om een risico-inventarisatie te maken. Dat gebeurde onvoldoende, aangezien de normen zijn overschreden. Daarom trekt de supermarktbranche via GlobalGap aan de bel. "Best gek eigenlijk dat dit schijnbaar onverwachts komt, want nieuw is dit geluid niet", vindt Bol. "Ik denk dat de markt hiermee voorloopt op de wetgeving.

Knelpunten inventariseren

De NTWG inventariseert de komende weken in de praktijk bij welke producten de nieuwe regels echt knelpunten veroorzaken. Daarvoor worden oplossingen gezocht, onder andere samen met LTO en de biologische boerenvereniging Biohuis, bijvoorbeeld door aanpassing in de dagelijkse praktijk en teeltplanning. Na de volgende vergadering van de werkgroep in januari komt een lijst beschikbaar met teelten en hun indeling in categorieën.

De toepassing van behandelde dierlijke mest is altijd een alternatief, stelt de werkgroep.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Er lopen meer gekken los als dat er vast zitten begin het ondertussen al aardig te geloven. Hoe gaan ze dit doen met vliegen stront en vogelstront en muggenpis? Bordje erbij verboden voor wild plassende dieren?


 • agri2

  Kinderen die op boerderijen opgroeien hebben minder allergieën dan kinderen uit de stad. Leven in en met de natuur is zo slecht nog niet. Planten telen op een natuurlijke manier lijkt me dus ook zo slecht nog niet. Er loopt hier ook wild over de akker wat van het gewas eet en er ook mest achterlaat, hoe gaan we dat oplossen? Als GlobalGAP zover van de praktijk komt te staan stop ik eruit principe mee.

 • Schoenmakers

  de achtergrond is dat het de landbouw zo moeilijk mogelijk gemaakt moet worden, bij de vogelgriep was het duidelijk de mest van de wilde vogels die de oorzaak waren, vele kippen moesten geruimd worden, maar de wilde vogels, de besmettingsbron, daar wilde men niet aan

 • Bertus Buizer

  Paul Bol (NTWG): "Het risico is niet heel groot, maar het is er wel." Dat is bijna met alles zo. Maar de nieuwe plannen binnen GlobalGap zijn buitenproportioneel. Alsof grond zonder mest 'schoon' is. Het NIOO-KNAW in Wageningen heeft becijferd dat er in een handje vol grond meer bacteriën zitten dan er mensen op aarde leven.

  Het is juist actief en gezond bodemleven dat de gewassen lekker en gezond maakt. Daar hoort in ieder geval voor de biologische teelt juist organische mest bij, al of niet afkomstig van dieren.

  Kunstmest is gevaarlijker voor de gezondheid, onder andere vanwege de zware metalen. En ook vanwege de grote uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

  Kortom, de nieuwe plannen binnen GlobalGap zijn gevaarlijk en riskant voor de gezondheid. En boeren en tuinders die voor hun groententeelt afhankelijk zijn van voorjaarsbemesting met dierlijke organische mest zijn onnodig de dupe.

 • Kaiser

  Gaat het alleen om mest van landbouwhuisdieren? Hoe zit het met de verse mest van vogels die over een perceel landbouwgrond vliegen .? Of verse mest van vossen met hun hondsdolheid? Volgens GlobalGap kunnen we gezien de verse mest van de overvliegende vogels, van vossen en andere wilde dieren, maar beter geen groente meer eten.

 • j.verstraten1

  'Producenten werden al verzocht om een risico-inventarisatie te maken. Dat gebeurde onvoldoende, aangezien de normen zijn overschreden. '
  Bekende dooddoener. Uiteindelijk gaan producten de grond uit, de kas in.

 • aardappelboer

  Als dit de nieuwe regel wordt dan stop ik met telen van bepaalde gewassen, want de kostprijs gaat weer omhoog en de opbrengst niet. Ik loop al langer met het idee rond om te stoppen met globalgap met een hoop onzinnige regels maar dit is de druppel.Dan laten ze maar een andere gek vinden die wil telen en als die er niet is hebben ze toch nog een probleem wantze laten de fabriek echt niet stilliggen.

 • info36

  Als je alle risico wilt uitsluiten moet je autorijden ook verbieden enz.

 • noorloos

  als we massaal stoppen met global gap maar dan ook massaal allemaal is het probleem op gelost dan komen de supermarkten vanzelf op hangende pootjes terug.

 • noorloos

  als we massaal stoppen met global gap maar dan ook massaal allemaal is het probleem op gelost dan komen de supermarkten vanzelf op hangende pootjes terug.

 • boerderijpeter

  Mest is toch een natuurproduct , en dat heeft een plant nodig ! ik kan me zo ergeren aan zoon uitspraak.

 • maes4

  dit is niet werkbaar meer al die regels en wetjes als je ziet wat de kosten zijn van een certificering voor verschillende teelten en als je er nou nog voor beloond word maar je krijgt er geen cent meer voor als iemand die geen globalgap heeft .nog een paar jaar en nederlandse tuinbouw/akkerbouw is zijn koppositie kwijt kostprijs is al veel te hoog en dan nog je grond uit pieren

 • wienbemelmans

  Laten jullie je niet gek maken door zo,n stelletje idioten
  hoeveel eeuwen gebruiken we al dierlijke mest en nog nooit iemand ziek van geworden gewoon stoppen met die gekken ze hebben allemaal dikke salarissen van boerengeld
  we worden de oogst ook zonder hun kwijt.

 • Berg en Dal

  Wat volgens mij het probleem is, is dat GlobalGab een internationale club is. In het buitebland wordt soms inderdaad niet zo nauw gekeken met het toedienen van mest.(Ik denk aan sleepslangen die met het wenden op de kopakker gewoon doorlopen) Met NKG er overheen en zaaien maar.
  Echter meneer Bol in Nederland wordt de mest geïnjecteerd!!

 • Case1056

  Als mest nu eens niet zou ruiken (of stinken), maar de geur had van een kruidig (gegeten) gewas, dan was er geen enkel probleem. Dan hadden we zelfs een tekort, en werd het een kostbaar en vruchtbaar product.

 • vandenbrand

  en wat is het volgende? dat mest niet meer mag uitgereden mag worden 3 of 6 maanden voordat de koeien in de wei komen of het gras gemaaid mag worden ??? die PATHOGENEN zitten daar toch ook ?? en niet te verwaarlozen mestscheiding in ligboxen. goed dat er globalgap is, weer meer mensen aan het werk over de rug van de producent, hoera

 • Peltjes

  Lijd men in die club aan smetangst? Wat doen die na wc. bezoek? Dat de veeboeren nog niet masaal ziek zijn.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.