Akkerbouw

Achtergrond

Meer uien dan in 2014 maar minder export

De bruto-opbrengst van zaaiuien komt hoger uit dan vorig jaar. De toename is vooral het gevolg van een groter areaal. Ook zijn voldoende grove uien beschikbaar, terwijl de vraag naar fijnere uien juist aantrekt. Daarom was het in de export wat rustiger.

Volgens de voorlopige oogstraming van het CBS komt de bruto-opbrengst in Nederland dit seizoen 11% hoger uit, met 1,35 miljoen ton zaaiuien. Dit is 2,8% meer dan het vijfjarig gemiddelde. De hectare-opbrengst stijgt met 1,8 ton naar 56,4 ton.

De kwaliteit ligt niet op het niveau van vorig jaar. Voor de export is het daarom wat meer zoeken naar de betere partijen. Partijen met mindere kwaliteit gaan al een beetje richting Oost-Europa. Een land als Polen neemt deze uien wel af voor een gunstige prijs. Daarnaast komt de vraag naar grove uien uit Oost-Europa. Dit is positief, gezien veel uien redelijk grof zijn.

De bruto-opbrengst van zaaiuien is 56,4 ton per hectare. Dat is 2,8% meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Rustige export

De meest grove maten zijn de laatste weken van het land gekomen. Deze uien hebben de laatste weken van het seizoen goed kunnen groeien. En dat terwijl de vraag nu met name ligt bij de fijnere middenmaat-uien. Daarin zit een verschil in vraag en aanbod. In de export is het afgelopen week daarom wat rustiger geweest.

Exportvolume gaat aantrekken

De verwachting is wel dat het exportvolume weer gaat aantrekken. Afzet van Nederlandse uien naar Afrika blijft doorlopen. Senegal heeft echter al redelijk wat uien geïmporteerd dit afzetseizoen, waardoor het volume stagneert.

Voor de kwaliteit van uien die worden uitgevoerd, is het van belang dat ze goed droog de containers ingaan. Een aantal partijen plantuien is eerder dit seizoen relatief snel afgezet. Vervolgens bleek na transport dat er toch wat mindere partijen tussen zaten.

Afzet van uien naar Senegal is afgenomen in week 40. Het exportvolume loopt iets terug in een rustige markt.

Het hele artikel is te lezen in Boerderij 6 van 3 november.

Of registreer je om te kunnen reageren.