Akkerbouw

Achtergrond

Handvatten voor hogere uienkwaliteit

De Nederlandse uienketen is goed in het produceren en vermarkten van uien. Het kan echter altijd beter. Het vervolgsymposium van veredelaar De Groot en Slot borduurt voort op dat besef.

Na het thema koprot op de eerste editie van het symposium Uienteelt 2.0, dat zaadfirma De Groot en Slot vorig jaar hield, is voor de opvolger volgende week vrijdag een meer positieve benadering gekozen: hoe kom je tot kwaliteitsuien en een goede afzet daarvoor.

Dat een goede oogst begint bij de beste uitgangspositie voor de bodem wordt uitgelegd door Gera van Os, lector duurzaam bodembeheer op de CAH Vilentum Hogeschool in Dronten.

Bodemverrijkers

"Een gezonde basis is noodzakelijk voor een gezond gewas", licht Peter Vroegindeweij van De Groot en Slot de keuze voor dit onderwerp toe. De accountmanager is nauw betrokken bij de organisatie van het symposium. "Je kunt je bodem bijvoorbeeld verrijken met compost. Na een aantal jaren toepassen zien telers echt het verschil. Naar mijn mening wordt er nog te weinig gedaan met bodemverrijkers."

Het is beter om voor te sorteren op eventuele problemen met een weerbare bodem, is zijn visie. "Er moet meer aan de toekomst worden gedacht, aan de volgende generatie die ook producten wil telen op deze gronden. Grond is het belangrijkste bezit van de boer. Is dat over 20 jaar ook nog zo?"

Toekomstgericht

Vanuit die lange termijn gedachte is het symposium toekomstgericht van opzet, vertelt verkoopleider Jaap Jonker. Ook op het gebied van markt. "Welke richting gaat de markt op en hoe pas je je daar als teler op aan? De wensen van klanten in groeiende afzetgebieden worden belicht door Erik Waterman en Ewald Gouwenberg van Waterman Onions."

Afzetdoel bij zaadbestelling

Wie bewust voor de Afrikaanse markt teelt, zorgt voor een fijner product dat in de eerste helft van het seizoen wordt afgezet. Toch gaan veel uientelers voor risicospreiding en richten ze zich bij de teelt ook op de lange bewaring, terwijl het gros van de uien voor februari wordt geëxporteerd. "Ik denk dat 5 tot 10 procent van de telers bij de zaadbestelling een afzetdoel voor ogen heeft", schat Jonker. "Commissionairs en inkopers hebben vaak een goed beeld van waar welke uien liggen", vult Vroegindeweij aan. "Daar ben je als teler van afhankelijk."

Het gros van de uien wordt voor februari geëxporteerd. Foto: Mark Pasveer
Het gros van de uien wordt voor februari geëxporteerd. Foto: Mark Pasveer

Sociale media handig

Telers kunnen uit het hele traject, van bodem tot bewaring, een plus halen. Maar ook uit sociale media, eveneens een onderwerp op het symposium. Je gaat er niet gelijk betere uien van telen, maar een belangrijke informatiebron is het wel. "Het gebruik van sociale media neemt toe", weet Vroegindeweij. Vooral Twittergebruik groeit in de akkerbouw.

"Vaak zeggen telers die het niet gebruiken dat ze daar geen tijd voor hebben, maar wie het wel gebruikt, weet dat het juist tijd oplevert. Als je een vraag op Twitter zet, krijg je meestal gelijk antwoord. Ook worden er veel ervaringen gedeeld en discussies gevoerd. Alle akkerbouwers hebben informatiebehoefte. Telers in het Zuiden willen bijvoorbeeld weten hoe de uien er in het Noorden bij staan. Of wat de effecten zijn van extreem weer. Hoe meer mensen twitteren, hoe representatiever het medium wordt", zegt Vroegindeweij.

Gouden tips

Ook worden groepen gevormd op Twitter, waardoor het organiseren van een bijeenkomst veel makkelijker wordt. Hierover vertelt Ernst-Jan Bos van AgroMarketeer. Hij onthult bovendien 'gouden tips' voor gebruikers van sociale media.

Verder vertelt De Groot en Slot over zijn veredelingsprogramma en licht toe welke nieuwe rassen er in de toekomst te verwachten zijn. Ook deelt een Brits uien verwerkend topbedrijf zijn ervaringen en is er een rondleiding op het veredelingsbedrijf.

Het Symposium Uienteelt 2.1 - The next level in quality onions wordt op vrijdag 13 november gehouden bij De Groot en Slot, Westelijke Randweg 1 in Broek op Langedijk. Het programma begint om 09.30 uur en eindigt om 15.45 uur. Inschrijven kan tot en met 6 november of tot het vol is.

Of registreer je om te kunnen reageren.