Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Groot aanbod drukt graanprijs

Tarwe en mais werden vorige week goedkoper. Er is veel aanbod en er zijn nog geen aanwijzingen dat dat volgend seizoen anders wordt.

De graanprijzen daalden vorige week. Er is veel tarwe en mais geoogst op het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond verwacht ook een goede oogst. Tegenover het overvloedige aanbod staat een matige vraag. Tegenvallende economische cijfers in veel landen drukken de vraag naar grondstoffen.

Prijzen termijnmarkten en IGC-index omlaag

De notering van het meest verhandelde tarwecontract (maart 2016) daalde vorige week op de termijnmarkt in Parijs met 1,2% en sloot vrijdag op €181,75. Het is de laagste slotnotering in ruim een maand. Het meeste verhandelde maiscontract (januari 2016) sloot vrijdag op €165,50. Dat is 0,9% lager dan de vrijdag ervoor. Het is de laagste notering voor het januaricontract in vijf maanden. Ook op de termijnmarkt in Chicago gingen de noteringen omlaag. Het maartcontract voor tarwe verloor vorige week 2,2% en dat voor mais 0,7%. Ook de prijsindexen van de International Grains Council voor tarwe en mais daalden vorige week.

Tarwe EU aantrekkelijker op wereldmarkt

De dalende prijs maakt Europese tarwe aantrekkelijker op de wereldmarkt. Egypte kocht in de laatste tender 240.000 ton tarwe. Daarvan komt 120.000 ton uit Frankrijk en 60.000 ton uit Roemenië. De overige 60.000 ton tarwe wordt geleverd door een Russisch handelshuis. Indonesië kocht vorige week voor het eerst in zeven jaar tarwe in Frankrijk. Indonesië koopt gewoonlijk tarwe in Australië. De aantrekkende vraag vanuit importerende landen zet een rem op de prijsdaling.

Grote voorraden belemmeren hoop op prijsstijging

Prijsstijgingen zijn dit seizoen echter alleen te verwachten als het een strenge winter wordt op het noordelijk halfrond, als het groeiseizoen straks zwaar tegen valt of als de grote economieën ineens sterk opleven. Maar zelfs als dat gebeurt, zullen de prijsstijgingen niet spectaculair zijn. De wereld oogstte drie jaar achter elkaar veel graan en er zijn grote voorraden opgebouwd. Dat belemmert een sterke prijsstijging.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Landen die veel graan kopen hebben niet genoeg geld dus kopen ze enkel kleine beetjes. Toch blijven ook die mensen gewoon brood eten dus moeten die landen gewoon blijven kopen. Als je de aankoop uitsteld is dat geen afstel. Ik verwacht dus dat de vraag hetzefde blijft als vorig jaar en de prijs kan gerust nog wat oplopen.

  • mr X

    Je kunt het ook zo zien; ze kopen kleine beetjes omdat de prijs nog verder gaat zakken :-). Of zie ik het verkeerd?

Of registreer je om te kunnen reageren.