Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen maken val na Wasde-rapport

De prijzen dalen fors op de internationale graanmarkten na de laatste publicatie van het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Het ministerie verhoogde de verwachte maisproductie van de Verenigde Staten met 2,51 miljoen ton naar 346,82 miljoen ton. Voor sojabonen is de verwachte productie met 2,54 miljoen ton gestegen naar 108,35 miljoen ton. Deze verhogingen zijn meer dan analisten hadden verwacht. Dit drukt met name de mais- en sojanoteringen.

Tarwemarkt EU profiteert van zwakke euro

Vooralsnog hebben de graanprijzen op de beurs in Groningen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) geen last van de nieuwe prognoses. De zwakke euro creëert hoop voor een stijgende Europese export van tarwe. En daarmee heeft de vaste Amerikaanse dollar een positief effect op de Europese tarweprijs. Het lijkt erop dat de Parijse tarweprijzen op woensdag herstellen van de prijsdaling begin deze week waardoor de prijzen mogelijk stabiel blijven.

Hoge tarwevoorraden ongunstig voor prijzen

In aanloop naar het Wasde-rapport schoot de tarweprijs in Chicago afgelopen maandag al naar beneden. De hoge voorraden zijn ongunstig voor de koersen. Volgens het Wasde-rapport is de wereldwijd beschikbare tarwe is met 2 miljoen ton gestegen. Daarentegen daalt de tarweproductie in de Verenigde Staten met 2,3 miljoen ton naar 55,84 miljoen ton. Toch stijgen de tarwevoorraden deels door lage exportcijfers. Door de stroeve export van de Amerikaanse tarwe daalt de exportprognose naar het laagste cijfer sinds seizoen 1971/1972.

Maisoogst VS verloopt voorspoedig

Hogere maisoogsten drukken de prijs in Chicago en Parijs. De maisprijs viel dinsdag op de Parijse termijnmarkt voor het januaricontract terug naar €167,75 per ton. Dat is een daling van €7 ten opzichte van een week eerder. De maisoogst in de VS verloopt voorspoedig. Het grootste deel van de oogst is binnen (93 procent). Dat is 15 procent meer vergeleken met de hoeveelheid tarwe die een jaar eerder op hetzelfde moment was geoogst.

Prognose: herstellende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.