Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt is stabiel

De graanmarkt is stabiel. Tarwe werd vorige week goedkoper, mais iets duurder. Vraag is wat de nieuwe Argentijnse president gaat doen met de exportheffingen.

De graanmarkt kwam vorige week weinig in beweging. Mais werd iets duurder. De tarweprijs bleef vrijwel stabiel.

Op de termijnmarkt in Parijs sloot het eerstaflopende tarwecontract (december) vrijdag op €176,25 per ton. Dat is 0,4 procent lager dan vrijdag een week eerder.

In Chicago werd het decembercontract vorige week 1,5 procent goedkoper. De prijsindex van de International Grains Council (IGC), een maat voor de tarweprijs op de wereldmarkt, bleef gelijk op 177 punten.

IGC: tarweverbruik naar record

De prognose die IGC vorige week publiceerde over de graanmarkt, was niet verrassend. IGC schat het verbruik van tarwe voor seizoen 2015/2016 op een record van 720 miljoen ton. De productie blijft daar volgens IGC 6 miljoen ton boven, waardoor de eindvoorraad in de wereld groeit naar een record van 208 miljoen ton.

Dergelijke grote voorraden in verhouding tot het verbruik drukken de prijs. Bovendien zijn kopers terughoudend. De IGC-prijsindex startte dit seizoen op 1 juli met 200 punten. Daarna zakte de prijs voortdurend door de goede oogsten. Graankopers wachten dan af of de prijs nog verder zakt.

Goedkope euro stimuleert export

Wat de Europese tarweprijs wel helpt is de goedkope euro ten opzichte van de dollar. Dat stimuleert de export. Bovendien zijn de vrachtkosten laag. Vóór 2008 zijn er vloten aan vrachtschepen gebouwd. Door de economische crisis is een enorm overschot aan vrachtcapaciteit ontstaan. Dat drukt de vrachtprijzen. Het maakt de export van Europese tarwe nog goedkoper. De uitvoer van zachte tarwe ligt met 8,2 miljoen ton weliswaar onder het niveau van vorig jaar (11,5 miljoen ton), maar dat was een recordseizoen wat betreft export.

Onzekerheid over Argentijnse exportheffingen

Het is afwachten wat de nieuwe president Maurico Marci gaat brengen in Argentinië. Hij won zondag de verkiezingen. Marci heeft beloofd wat te doen aan de hoge exportheffingen voor tarwe, mais en sojabonen. Daardoor kan de export naar de wereldmarkt oplopen. Maar of dat zo'n vaart zal lopen? Het schrappen van inkomsten is lastig voor een overheid die voortdurend geld te kort komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.