Akkerbouw

Achtergrond 1531 x bekeken

Graanmarkt is in winterslaap

De graanmarkt is rustig. Dat is vaak het geval in november en december. De oogst op het noordelijk halfrond is achter de rug en men weet wat er in de silo's ligt.

Het meeste wintergraan is gezaaid, zodat de eerste prognoses van de arealen voor het nieuwe seizoen worden gemaakt. Op het zuidelijk halfrond is in november en december de oogst volop aan de gang. Dan is redelijk duidelijk wat de zuidelijke helft van de wereld aan graan voortbrengt.

Geen reuring

Soms kan een extreem strenge winter in een belangrijke productieregio nog voor wat reuring zorgen op de graanmarkt vanwege uitwintering. Of de politiek moet ingrijpende besluiten nemen over heffingen of exportverboden. Maar dat alles is nu niet aan de hand. Even was de verwachting dat de presidentsverkiezingen in Argentinië nog zouden zorgen voor prijsschommelingen, want de rechtse presidentskandidaat Maurico Marci heeft beloofd de hoge exportheffingen op tarwe, mais en sojabonen te verlagen. Marci won zondag de verkiezingen. Maar het is de vraag of het bijna failliete land zich zo'n aderlating kan veroorloven. De handel wacht eerst af of de woorden worden omgezet in daden. Daarom heeft de verkiezing weinig effect op de tarwe- en maisprijzen.

Stabiele prijzen

Het ontbreken van reuring maakt de graanmarkt rustig. De prijzen van tarwe en mais dalen en stijgen afwisselend met kleine stapjes. De RVO-notering voor tarwe laat een iets stijgende lijn zien de laatste weken, net als de notering voor mais. Op de termijnmarkt in Parijs daarentegen zakken de tarwe- en maisnoteringen van de eerstaflopende contracten een beetje de laatste weken. Het laat zien dat de graanmarkt geen duidelijke richting omhoog of omlaag heeft.

Prognose: graanprijzen zijn stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.