Akkerbouw

Achtergrond

Gemiddelde startnotering tafelaardappelen

De beurzen in Leeuwarden en Rotterdam zijn beide deze week van start gegaan met de aardappelnoteringen. De eerste notering op de telersbeurs in Leeuwarden start voor de tafelaardappel Nicola met €18 tot €20 per 100 kilo.

Vorig jaar begon de notering eind oktober ruim de helft lager op €7 tot €9 per 100 kilo, wat een extreem lage start was. Vergeleken met twee jaar geleden is de huidige startnotering €2 lager aan de bovenkant.

Vrij veel grond aan de aardappelen

Voor Bildtstar is dit seizoen voor het eerst genoteerd met €21 tot €24 per 100 kilo. Deze startnotering is €12 hoger dan de prijs van vorig jaar eind oktober. In seizoen 2013 begon de Bildtstar-notering op €24 tot €26 per 100 kilo. Er zit vrij veel grond aan de aardappelen dit jaar, maar tijdens de oogst en het inschuren was dat prima beheersbaar.

Kleine prijswijzigingen op de telersbeurzen

De Rotterdamse beurs noteerde begin deze week voor het eerst voor fritesaardappelen met €11 tot €13,50 per 100 kilo. Deze startnotering ligt op een vergelijkbaar niveau met de fritesnotering van de beurs in Goes en Emmeloord. Het beperkte aanbod zorgt voor kleine prijswijzigingen op de verschillende telersbeurzen deze week.

Rustige stemming bij zuiderburen

Hetzelfde gaat op voor onze zuiderburen. Daar blijft de stemming ook rustig, met een stabiele notering voor de vierde week op rij van Belgapom voor Bintje op €10 per 100 kilo.

Op de termijnmarkt in Leipzig is de notering voor het aprilcontract 2016 op donderdag gedaald richting €16,20 per 100 kilo. Dat is €0,60 lager dan een week eerder.

Prognose: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.