Akkerbouw

Achtergrond

Eindstreep bloemkoolseizoen is in zicht

Het zijn de laatste (oogst)rondjes. Er zijn bloemkooltelers die al een streep onder het seizoen hebben getrokken, maar er zijn er ook die nog aan het snijden zijn. Misschien dat die laatste nog een leuk eindsprintje kunnen trekken, hoewel het natuurlijk nog maar om kleine hoeveelheden gaat.

Wat in de afgelopen weken de bloemkoolmarkt vooral beïnvloedde, was de hausse aan bloemkool die in Frankrijk op de markt kwam. Daar zijn veel plantingen bij elkaar gekomen, waardoor telers in Bretagne inmiddels een aantal weken voorlopen op hun oogstschema. Daardoor zou in Frankrijk in de loop van december wel eens een gat in het aanbod kunnen ontstaan.

Enige speling met oogst nog mogelijk

Naar inschatting zullen de meeste Nederlandse telers die nog aan het snijden zijn rond 10 december aan de laatste toe zijn. Of zij nog kunnen profiteren van een mogelijk aantrekkende export is dus de vraag. Voordeel is wel dat enige speling met de oogst mogelijk is, omdat de kolen nog nauwelijks in omvang toenemen. "Een zes blijft een zes", stelt een teler. Aan de andere kant, als er een goede prijs voor achten geboden wordt, zullen telers niet twijfelen om ze te snijden.

Omschakelen naar Franse bloemkool

De verwachting is wel dat de exportvraag zal toenemen, gezien de situatie in Frankrijk, maar ook in Duitsland waar het aanbod eveneens afneemt bij een nog aanhoudende vraag. Bovendien komt de oogst in Zuid-Frankrijk en Spanje nog maar mondjesmaat op gang.

Of Nederlandse telers daar überhaupt van kunnen profiteren, is volgens een insider maar zeer de vraag, gezien het feit dat er Nederlandse handelshuizen zijn die in week 44 al een signaal afgaven naar de supermarkten om over te schakelen op Franse bloemkool vanaf week 46 en vanaf week 48 naar Spaanse bloemkool. Dat, in combinatie met de situatie in Frankrijk, maakte dat in week 45 de vraag naar Nederlandse bloemkool inzakte.

Of registreer je om te kunnen reageren.